18-04-2023

Frans onderzoeksinstituut Inria en CWI intensiveren samenwerking

Deel dit bericht

Het National Institute for Research in Digital Science and Technology (Inria) en Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Nederland, hebben een overeenkomst ondertekend om hun samenwerking uit te breiden op het gebied van Quantum Computing, Human Interaction, Energie, Cryptografie, Digital Health, Machine Learning en Software Engineering. Nieuw in deze samenwerking is de oprichting van gezamenlijke Europese onderzoeksteams.

CWI en Inria hebben de afgelopen decennia al succesvol samengewerkt en hebben elkaar leren kennen als betrouwbare onderzoekspartners. Beide instituten hebben een uitstekende wetenschappelijke reputatie. Door hun samenwerking te versterken, bundelen beide partijen hun krachten om hun onderzoek op Europese schaal te ondersteunen en zo belangrijke wetenschappelijke resultaten te bereiken.

De intensievere samenwerking omvat een gezamenlijke onderzoeks- en innovatieagenda ter versterking van de netwerkvorming, externe partnerschapsmogelijkheden en financiering. De wetenschappelijke samenwerking wordt versterkt door het opzetten van gezamenlijke projecten en onderzoeksteams op gebieden als quantumcomputing, human interaction, energie, cryptografie, digital health, machine learning en software engineering.

De intensievere samenwerking biedt de mogelijkheid om een krachtige alliantie binnen Europa te creëren. Dit past in een gezamenlijke ambitie van beide instituten om de krachten te bundelen omgrote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. President Macron refereerde tijdens het staatsbezoek aan Nederland aan het belang van dergelijke strategische samenwerkingen.

Volgens Inria voorzitter en CEO Bruno Sportisse illustreert de overeenkomst tussen CWI en Inria de dynamiek van de Frans-Nederlandse samenwerking op het gebied van digitale wetenschap en technologie. "CWI en Inria delen een vergelijkbare en open visie op onderzoek, dichtbij universiteiten en industrie. Deze versterking van ons partnerschap opent de weg voor onze onderzoeksteams naar nieuwe opportuniteiten via concrete projecten, zowel bilateraal als op Europees niveau."

Partners