10-05-2023

SAS investeert een miljard dollar in branchespecifieke AI-technologie

Deel dit bericht

SAS zal de komende drie jaar een miljard dollar investeren in de verdere ontwikkeling van geavanceerde analytics-oplossingen gericht op specifieke sectoren zoals het bankwezen, de overheid, gezondheidszorg, retail, energiesector en andere.

Samen met de snelle time-to-value is de focus op het leveren van oplossingen op maat al decennialang de belangrijkste factor waarmee SAS zich onderscheidt. Alle industriespecifieke oplossingen zullen draaien op SAS Viya, het cloud-native, schaalbare platform voor AI en analytics. “Bedrijven staan voor heel wat uitdagingen, van dreigende economische recessie en druk op de supply chains tot personeelstekorten en veranderingen in de regelgeving”, zegt CEO Jim Goodnight van SAS. “Met de inzichten uit branchespecifieke AI- en analytics oplossingen kunnen veerkrachtige organisaties deze uitdagingen omzetten in kansen. Met deze investering blijft SAS bedrijven ondersteunen die gebruikmaken van AI, Machine Learning en advanced analytics om fraude te bestrijden, risico’s te beheren, klanten en burgers beter te bedienen, en nog veel meer. We blijven ons inzetten voor innovatie en om de beste analytics op de markt leveren.”

Analytics voor iedereen toegankelijk
De investering van één miljard dollar gaat rechtstreeks naar onderzoek en ontwikkeling, branchespecifieke line-of-business teams en marketingactiviteiten. Hiermee wordt het innovatieve werk gefinancierd van data scientists, statistici en softwareontwikkelaars van SAS die samenwerken met consultants, systeemingenieurs en marketeers met specifieke sectorervaring.

Het initiatief maakt deel uit van de missie om data analytics te democratiseren. Organisaties en de samenleving hebben er baat bij als de kracht van geavanceerde analytics beschikbaar komt voor meer mensen met uiteenlopende ervaring en functies. Dat is wat SAS analytics for everyone, everywhere noemt. Steeds meer organisaties omarmen technologieën zoals AI, machine learning, computer vision, IoT en analytics om waardevolle inzichten te verkrijgen, waardoor mensen op elk vaardigheidsniveau kunnen deelnemen aan het analytics-proces dankzij de low- of no-code opties in de oplossingen die draaien op SAS Viya.
Niet alleen data scientists en statistici kunnen dus rekenen op de industriespecifieke oplossingen van SAS, ook  zakelijke gebruikers profiteren van de kracht van AI, machine learning en analytics. Zo kunnen bedrijfsanalisten helpen om fraude op te sporen en te voorkomen; stadsplanners kunnen ermee aan de slag gaan in het kader van volksgezondheid en veiligheid; medisch personeel kan de patiëntenzorg versterken; en eerstelijnswerkers krijgen de kans om productielijnen te optimaliseren.

Branchespecifieke toepassingen van SAS
SAS heeft een breed aanbod aan branchespecifieke oplossingen. Deze zullen door de investeringen verder worden verfijnd, maar daarnaast wil SAS ook nieuwe oplossingen ontwikkelen die andere behoeften ondersteunen. Een paar recente voorbeelden die de branchekennis van SAS aantonen:
• Om banken en verzekeringsmaatschappijen in dit onzekere economische klimaat te begeleiden, heeft SAS het financiële risicobedrijf Kamakura Corp. overgenomen. De overname helpt SAS bij het ontwikkelen van geïntegreerde risico-oplossingen. Met SAS Asset & Liability Management (ALM) kunnen banken bijvoorbeeld liquiditeits- en balansrisico’s beter voorspellen en beperken.
• Overheden verliezen elk jaar enorme bedragen door belastingontduiking. Dankzij SAS Tax Compliance kunnen ze non-compliance en fraude automatisch opsporen en belastinginkomsten beter benutten om diensten voor burgers te voorzien.
• In de gezondheidszorg staat SAS mee in de voorlinie van de ontwikkeling van levensreddende behandelingen en het verbeteren van zowel resultaten als de beleving van de patiënten. SAS Health biedt specifieke AI-oplossingen waarmee organisaties zorg van de hoogste kwaliteit leveren. Daarnaast ondersteunt SAS ook klinisch onderzoek dat leidt tot nieuwe therapieën en behandelingen.
• Retailers en producenten van consumentengoederen hebben meer dan ooit behoefte aan nauwkeurige planningen. SAS Intelligent Planning Cloud laat bedrijven beter anticiperen op de behoeften van klanten en potentiële verstoringen van leveringen.
• Bijna een derde van de stroomstoringen bij nutsbedrijven wordt veroorzaakt door defecte apparatuur. Storingen kosten niet alleen veel geld, ze verhogen ook de risico’s voor werknemers die reparaties uitvoeren en zetten fabrieken, scholen en huishoudens zonder elektriciteit. Met SAS Grid Guardian AI kunnen nutsbedrijven storingen beter begrijpen en voorspellen nog voor ze zich voordoen.
• Marketeers moeten op een verantwoorde en transparante manier omgaan met technologie voor klantgegevens. Ze moeten rekening houden met gewijzigde verwachtingen rond privacy, opkomende technologieën zoals generatieve AI omarmen én de waarde van marketingprogramma’s onmiddellijk kunnen meten. SAS Customer Intelligence 360 biedt krachtige analytics om klantgegevens op een verantwoorde manier te gebruiken en het vertrouwen van klanten te versterken.

Sleutelrol voor partners
Voor de ontwikkeling en uitrol van sectorspecifieke oplossingen kan SAS rekenen op een uitgebreid partnernetwerk. “Het decennialange leiderschap van SAS in het creëren van krachtige oplossingen voor specifieke sectoren en het gebruik van SAS Viya om deze oplossingen naar de cloud te brengen, zijn de belangrijkste redenen waarom klanten ons partnerschap waarderen”, zegt Alvaro Celis, VP Solution Area ISV Sales voor Microsoft. “Door AI en advanced analytics af te stemmen op de specifieke behoeften van het bankwezen, de overheid, verzekeringsmaatschappijen, gezondheidszorg en andere sectoren, hebben SAS en Microsoft een belangrijke onderscheidende factor gecreëerd voor hun gezamenlijke klanten.”

Een goed voorbeeld is Azure confidential computing, een nieuwe technologie – geleverd door Microsoft, SAS en chipmaker AMD – die ontworpen is om een verbeterde bescherming te bieden voor de zeer gevoelige data tijdens het ‘in memory’ gebruik. Dat kan de privacy en databeveiliging aanzienlijk verbeteren voor klanten in sterk gereguleerde sectoren zoals financiële dienstverlening, gezondheidszorg en overheid.

Partners