26-06-2023

Mendix voegt AI- en machine learning-mogelijkheden toe aan low-code-platform

Deel dit bericht

Mendix kondigt krachtige en robuuste AI- en machine learning-mogelijkheden aan, waaronder innovatieve, contextbewuste AI-ontwikkeltools. Deze zullen beschikbaar zijn bij de release van Mendix 10.

De verbeteringen op het gebied van AI en Machine Learning versterken de status van het low-code platform van Mendix als de standaard voor het bouwen van slimme zakelijke applicaties en oplossingen. Mendix 10 biedt uitgebreide, nieuwe AI-mogelijkheden op twee belangrijke gebieden. Ten eerste stelt Mendix 10 organisaties in staat AI-use-cases naadloos te integreren met low-code applicaties met behulp van de nieuwe Machine Learning Kit van Mendix. Daarnaast breidt het platform de scope en functionaliteit van applicatie-ontwikkeling met AI aanzienlijk uit.

Machine Learning Kit
Mendix 10 speelt in op een grote marktbehoefte om AI te integreren en in te zetten in applicaties. Mendix 10 bevat een nieuwe Machine Learning (ML) Kit die zorgt dat ontwikkelaars oplossingen kunnen bouwen met aangepaste AI-modellen in applicaties met het AI-framework en de taal van hun voorkeur. Deze omvatten vooraf getrainde modellen die zijn gebouwd met PyTorch, Caffee2, Cognitive Toolkit en andere veelgebruikte AI-frameworks die de Open Neural Network Exchange (ONNX)-standaard hebben overgenomen. Op ONNX gebaseerde modellen kunnen eenvoudig worden geïmporteerd in de geïntegreerde ontwikkelomgeving van Mendix en worden gebruikt in een Mendix-applicatie. Daarbij biedt dit ondersteuning voor verschillende inferentiepatronen en pre en post processing logica. De Mendix-runtime is verbeterd om naadloze uitvoering van op ONNX gebaseerde modellen te ondersteunen, waardoor het ML-model in dezelfde omgeving kan draaien als de applicatie.

Het gemak van het verpakken en implementeren van deze vooraf getrainde modellen - open source of intern ontwikkeld - binnen Mendix-applicaties brengt de low-code-ervaring op het gebied van snelheid, schaalbaarheid, superieure UI en versnelde time-to-market naar organisaties die AI-technologie willen gebruiken om zakelijke waarde en ROI te genereren.
De Mendix ML Kit is gebaseerd op ONNX, een open-source framework dat in 2017 is gecreëerd om framework-interoperabiliteit mogelijk te maken. ML Kit biedt toegang tot tientallen vooraf getrainde, out-of-the-box machinetaalmodellen van de ONNX Model Zoo die volledig aanpasbaar zijn.

Realtime AI-ondersteuning
Een tweede gebied met verbeteringen voor ontwikkelaars is de nieuwe Mendix Assist Best Practice-bot. Deze biedt een virtuele AI-gebaseerde ‘co-developer’ die in realtime  applicaties inspecteert en best practices voor software-ontwikkeling met Mendix toevoegt. De Data Validation-bot helpt ontwikkelaars op een geautomatiseerde manier validatielogica te bouwen met vooraf ontwikkelde uitdrukkingen. Deze platform-upgrades van de Mendix Assist-botserie brengen de kracht van software-ontwikkeling naar een breed spectrum ontwikkelaars waardoor oplossingen kunnen worden gebouwd met AI-ondersteuning om het hoogste kwaliteitsniveau te garanderen.
De nieuwe bots van Mendix zijn ook waardevolle hulpmiddelen voor ervaren ontwikkelaars, en helpen ervoor te zorgen dat applicaties voldoen aan de best practices van software-ontwikkeling. Dit gebeurt onder meer door het identificeren van anti-patronen bij ontwikkeling, de locatie daarvan te geven en ontwikkelaars te begeleiden bij het aanpakken en oplossen ervan.

Partners