14-09-2023

SAS transformeert analyse gezondheidsdata om zorg te verbeteren

Deel dit bericht

De tijdrovende taak van data-integratie uit verschillende bronnen en systemen leidt tot vertraging bij de ontwikkeling en inzet van analytics-oplossingen in de zorg. SAS, aanbieder in AI en analytics, kondigt de beschikbaarheid aan van SAS Health - een nieuwe end-to-end bedrijfsoplossing voor analytics en automatische gegevensverwerking. De oplossing vereenvoudigt het beheer van gezondheidsdata, verbetert data governance en geeft sneller inzicht in patiënten.

De analytics-inzichten die de oplossing biedt, variëren van het proactief identificeren van een tekort aan medisch specialisten tot het in beeld brengen van het aantal onderzoekscentra ten opzichte van de patiëntenpopulatie. Deze inzichten kunnen zorginstanties inzetten om de kwaliteit van patiëntinteracties te meten en de behandeling van patiënten met complexe chronische aandoeningen te verbeteren.

Standaardmodel voor gezondheidsdata
Zorgverleners en zorgverzekeraars hebben data nodig die gecentraliseerd, veilig en geschikt is voor het maken van analyses. SAS Health maakt daarom gebruik van een standaard datamodel voor de zorg met vooraf gedefinieerde mappings voor veelgebruikte industriestandaarden. Met slechts een handvol aan koppelingen kunnen organisaties aan de slag en werken aan het oplossen van de meest kritische aspecten om de patiëntenzorg te verbeteren.

Door gebruik te maken van het krachtige analytics- en AI-platform SAS Viya ontsluit SAS Health sneller bruikbare inzichten, terwijl het tegelijkertijd de naleving van wet- en regelgeving en voorschriften vergemakkelijkt. "Een consistent, uniform datamodel en een krachtig, geavanceerd analytics-platform zijn van cruciaal belang voor ziekenhuissystemen en de toekomst van de zorg", zegt Gail Stephens, Vice President of Health Care and Life Sciences bij SAS. "SAS Health biedt een unieke kans om de zorg en behandeling van patiënten te verbeteren door de efficiëntie van data- en analytics frameworks verder te optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat zorgverleners en -verzekeraars sneller, betere resultaten kunnen leveren."

Zorgdata is op FHIR
Het model voor medische data van SAS Health op SingleStore vormt een centrale plek om uiteenlopende gegevens van patiënten op een efficiënte en flexibele manier te combineren met klinische, financiële en operationele informatie. Dit helpt om de kosten te verlagen en de toegang tot data te vereenvoudigen. De cloud-native oplossing maakt een eenvoudige en snelle invoer van data uit meerdere sectorstandaarden mogelijk, te beginnen met Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR), in een no-code/low-code structuur.

De wereldwijde adoptie van de FHIR industriestandaard voor data - die definieert hoe informatie uit de gezondheidszorg kan worden uitgewisseld tussen verschillende computersystemen – groeit. Grote bedrijven op het gebied van elektronische patiëntendossiers (EHR) gaan snel over tot FHIR en in de VS heeft de Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) het gebruik ervan zelfs verplicht gesteld.
De SAS Health-oplossing is een van de resultaten van de recente aankondiging van SAS om de komende drie jaar 1 miljard dollar te investeren in sectorspecifieke oplossingen voor AI. Zoals beschreven in de aankondiging van mei 2023, bouwt de investering in AI voort op de decennialange focus van SAS om maatoplossingen te leveren die inspelen op uitdagingen in het bankwezen, de overheid, verzekeringssector, gezondheidszorg, retailsector, maakindustrie, energiesector, en nog veel meer.

“Data slimmer en sneller inzetten is hard nodig om de handen aan het bed vrij te maken. Door sneller inzichten te bieden in de behoeften van patiënten helpt SAS Health de zorg meer schaalbaar, betaalbaar en patiëntgericht te maken,” vertelt Antonie Berkel, Account Executive Healthcare bij SAS Nederland. "Op deze manier helpen we de gezondheidszorg te transformeren en de belofte van AI en analytics te vervullen: beter geïnformeerde beslissingen die resulteren in betere en efficiëntere zorg”.

Partners