18-10-2023

TU Delft en JetBrains lanceren ICAI lab AI for Software Engineering

Deel dit bericht

TU Delft en JetBrains bundelen hun kennis en expertise op het gebied van AI en softwareontwikkeling in het AI for Software Engineering Lab (AI4SE). Dit is bekend tijdens het Bits & Chips evenement in Eindhoven. Het doel van de samenwerking is om een diepgaand begrip ontwikkelen van hoe nieuwe AI-technologie de effectiviteit en efficiëntie van software-engineeringprocessen kan verbeteren.

In het Software Engineering Lab (AI4SE) onderzoeken zij de impact en het gebruik van AI-methodologieën in software engineering, met als aandachtsgebieden softwareontwikkeling, testen en programmeeronderwijs. Het doel van AI4SE is om AI-technieken te gebruiken en te verbeteren om een revolutie teweeg te brengen in softwareontwikkelingstools en de productiviteit van softwareontwikkelaars te verhogen. Een belangrijk mechanisme is generatieve AI en het gebruik van Large Language Models (LLM’s) voor codering.

Het AI4SE lab is een vijfjarige samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft en JetBrains uit Amsterdam en bestaat uit een gezamenlijk team van onderzoekers van TU Delft en JetBrains, met daarin Prof. Dr. Arie van Deursen and Dr. Maliheh Izadi van TU Delft, en Dr. Vladimir Kovalenko en Dr. Pouria Derakhshanfar van JetBrains.

In het lab gaan onderzoekers, adviseurs, vijf promovendi bij TU Delft en vijf bij JetBrains samenwerken aan vijf tracks: Code Generation for Validation/Code Validation Through Generation, LLM Adaptation and Optimisation, Interactive and Aligned IDE's, Utilising Runtime Information to Improve Development Processes, en Intelligent Teaching Assistant in Programming Education.

JetBrains (2.000 werknemers) is een leverancier van tools voor softwareontwikkelaars en -teams, waaronder IntelliJ IDEA. De tools worden wereldwijd gebruikt door organisaties als Google en NASA.Partners