24-10-2023 Door: Louis de Roo

Waarom ik een hekel heb aan Data Governance

Deel dit bericht

Data Strategy Leader Louis de Roo heeft een hekel aan opruimen. In deze blog legt hij uit waarom het opruimen van je data én Data Governance juist extra belangrijk is.

Als kind speelde ik graag met Lego. En dan zeker niet altijd volgens de bouwtekening; vaak juist gooide ik alle steentjes op een hoop, en begon dan een fantasiebouwwerk wat groter was dan welke reguliere Lego-set dan ook. Het nadeel was dat er daarbij onvermijdelijk wat bouwpuin ontstond, en de toenemende hoop Legosteentjes in de kamer maakte het zoeken naar dat éne stukje wat moest passen op mijn bouwwerk ook niet eenvoudiger, dus al snel nam mijn bouwplaats de halve woonkamervloer in. Al even onveranderlijk was er dan mijn moeder, die me op besliste toon sommeerde die rommel vóór het avondeten op te ruimen.

Als we werken met data bouwen we ook. Aan nieuwe inzichten, beslissingen en denkpatronen. En ook daar ontstaat vaak rommel. Want niet elke bron is even betrouwbaar. En waar Legosteentjes nog een behoorlijk consistente pasvorm hebben is dat bij sommige data al veel twijfelachtiger. Maar tijdens je ontdekkingsreis naar een nieuw dataproduct loop je onveranderlijk op tegen het gegeven dat niet alle data even goed of betrouwbaar is. Tijd om de rommel op te ruimen dus.

Tijd om de rommel op te ruimen
Ik vind opruimen niet altijd leuk. Het dwingt je niet alleen tot een handeling waar je niet om gevraagd hebt, het forceert ook een beslissing over wat je wel en niet belangrijk vindt; wat je wel en niet wil bewaren, en in veel gevallen ook tot een beslissing over waar je in de toekomst nog verwacht iets aan te hebben. Tijdens het opruimen raak ik dan al snel afgeleid door alle nieuwe mogelijkheden die ik tijdens het categoriseren voor me zie, en wil ik het liefst kijken welke bouwwerken ik nog meer kan maken. Maar daar staat mijn moeder nog altijd streng kijkend in de kamer, en alle luchtkastelen verdwijnen weer in de opbergbak.

Mijn moeder had natuurlijk gelijk. Als ik al die Lego nooit had opgeruimd was mijn bouwwerk steeds groter geworden, maar was het daarmee ook steeds lastiger en onmogelijker geworden om de rommel eromheen in bedwang te houden. Dit zie je bij veel organisaties ook: naarmate hun datalandschap toeneemt in complexiteit wordt het steeds lastiger om de datakwaliteit en -betrouwbaarheid nog onder controle te krijgen.

Opruimen en ordenen
Het is dus zaak om met opruimen en ordenen te beginnen voordat de opdracht je boven het hoofd gegroeid is. Voorkomen dat het een rommel wordt is een stuk makkelijker dan opruimen. Al is het ook niet altijd een populaire stap; in de energie van het moment is er niets zo’n domper op je enthousiasme als de mededeling dat je wel geordend te werk moet gaan. Beheer en beleid voelen dan al snel als beperking, en dat kan een fikse domper op je creatieve proces zijn.

Maar nodig is het wel: wie de kwaliteit van zijn data wil kunnen blijven vertrouwen zal af en toe even wat gas terug moeten nemen qua enthousiasme, en goed moeten nadenken over de houdbaarheid en betrouwbaarheid van die data. Dat is misschien een beetje een domper, maar wel verstandig. Data Governance is een belangrijke voorwaarde om op lange termijn niet in je eigen rommel te verdwalen. Om te zorgen dat onze bouwwerken met ons mee kunnen groeien en op lange termijn betrouwbaar en beschikbaar kunnen zijn. Zodat uiteindelijk nieuwe inzichten ook een plaats kunnen vinden in ons datalandschap.

Data Governance
Ik heb dus (een klein beetje) een hekel aan Data Governance. Omdat ik houd van vrij associëren, creatieve ruimte en geïnspireerde uitwisseling van ideeën. Altijd lastig als er dan zo’n spelbreker om de hoek komt kijken. Zet je te zwaar in op Data Governance, dan loop je het risico innovatie in de kiem te smoren. Belangrijk is dan om te bedenken welk niveau van Data Governance voor jouw organisatie nodig is: Zoveel als noodzakelijk, maar niet meer dan nodig. Is de kwaliteit en betrouwbaarheid voor jouw operatie van het grootste belang? Dan zul je je Data Governance een stuk robuuster moeten inrichten dan wanneer je een bedrijf bent wat voornamelijk op grovere patronen in de data stuurt. Bedenk of je met vertrouwelijke of gevoelige data werkt, en wat de impact van incorrecte data kan zijn. De omgang van jouw organisatie met data bepaalt of je veel of juist weinig met Data Governance zult moeten doen. Maar voor elke organisatie geldt dat niets doen geen optie is.
Uiteindelijk zul je tenslotte toch een keer je kamer op moeten ruimen!

Louis de Roo

Louis de Roo heeft jarenlange ervaring op het snijvlak van business en data. Na een internationale carrière van 21 jaar bij retailer IKEA, waar hij in diverse rollen grote en kleine datagedreven initiatieven leidde, maakte hij in 2019 de overstap naar E-mergo. In zijn rol als Data Strategy Leader bij E-mergo helpt hij klanten bij het toepassen van data in hun bedrijfsmodel, zowel op strategisch als op praktisch niveau.

Als ‘niet-techneut-tussen-de-techneuten' is Louis bij veel bedrijven een gewaardeerde gesprekspartner bij het meedenken over het gebruik van data in de organisatie. Doordat hij data bekijkt vanuit de vraag van organisatie en gebruikers zijn Louis’ inzichten nuttig voor zowel producenten als consumenten van data-oplossingen.

Alle blogs van deze auteur

Partners