26-10-2023

VMware: Technische en financiële expertise essentieel voor cloudinnovatie

Deel dit bericht

Bedrijven in heel Europa zijn op zoek naar werknemers met zowel financiële als technische expertise, de zogenaamde FinOps-specialisten. Dit zijn mensen die zich gekwalificeerd hebben in het begrijpen, beheren en optimaliseren van de kosten van cloudinfrastructuren. 88 Procent van de Nederlandse bedrijven werft actief mensen met FinOps-vaardigheden om meer waarde uit hun cloudinvesteringen te halen. Het blijkt echter lastig om mensen met deze vaardigheden te vinden.

Uit onderzoek van VMware onder senior bedrijfsleiders in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Italië blijkt dat 90 procent (81 procent voor Nederland) een combinatie van vaardigheden op het gebied van kostenoptimalisatie en technische kennis essentieel acht om cloudinnovatie te stimuleren en waarde uit de cloud te halen. Deze trend heeft invloed op de werving van cloudexperts, aangezien time-to-value economisch gezien noodzakelijk wordt. Maar liefst 75 procent van de Nederlanders zegt dat IT-afdelingen niet alleen mensen moeten werven met traditionele cloudvaardigheden zoals DevOps, maar ook mensen met FinOps-vaardigheden zoals boekhouding, analytics en economie. Dit om de business case voor de cloud beter te kwantificeren en de waarde ervan voor het hele bedrijf te versnellen.

Ondanks de intenties om ook mensen met andere vaardigheden te werven, is er nog een lange weg te gaan. Uit het onderzoek blijkt dat 63 procent van de Nederlandse bedrijven niet de mensen met vaardigheden kan werven om kosten onder controle te houden en innovatie te versnellen. Verder zegt 81 procent dat het niet lukt om senior stakeholders te overtuigen van de business case voor cloud, wat innovatie in de weg staat.

Online zoekopdrachten naar FinOps-functies met 1200 procent gestegen in Nederland
Het overwinnen van deze hindernissen is echter zeer belangrijk, omdat een analyse van recente cloudvacatures in de zes Europese regio’s, uitgevoerd door VMware, laat zien dat de interesse van kandidaten in FinOps enorm toeneemt. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland is het aantal online zoekopdrachten naar FinOps-functies de afgelopen drie jaar met respectievelijk 296, 665 en wel 1200 procent gestegen. Organisaties zoals productiebedrijven, financiële dienstverleners en de detailhandel, moeten op deze belangstelling inspelen. Op dit moment wordt FinOps in meer dan de helft van alle vacatures genoemd als een belangrijke vaardigheidseis.

Door de huidige economische situatie moeten bedrijven nu meer dan ooit in korte tijd meer financiële en operationele waarde halen uit hun cloudinvesteringen, die volgens IDC dit jaar een waarde van 142 miljard dollar zullen bereiken in Europa.
Uit het onderzoek blijkt dat 56 procent van de Nederlandse respondenten vindt dat het kunnen ontwikkelen en implementeren van strategieën om clouduitgaven te optimaliseren de belangrijkste vaardigheid is als het gaat om het werven voor cloudfuncties. Terwijl 50 procent van de Nederlandse respondenten zegt dat het kunnen maken van rapporten en analyses voor de C-suite de meest gezochte vaardigheid is, zegt 25 procent dat het ook belangrijk is om een holistisch zakelijk begrip van cloudprocessen te hebben.

Tussen 3 en 7 juli 2023 heeft Coleman Parkes namens VMware 100 Europese bedrijfsleiders in grote organisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland ondervraagd.Company:

VMware

Partners