06-11-2023

SAP HANA biedt ondersteuning voor vectordatabases

Deel dit bericht

SAP heeft een uitgebreide serie van generatieve AI-mogelijkheden gericht op ontwikkelaars aangekondigd. Hiermee moeten zij de businesskansen die deze technologie biedt gemakkelijker kunnen verzilveren. SAP deed deze aankondiging op het jaarlijkse SAP TechEd.

Het is voor organisaties een van de belangrijkste uitdagingen van dit moment: zoveel mogelijk waarde halen uit generatieve AI-toepassingen. Tegelijkertijd is ontwikkelcapaciteit schaars. Daarom is het belangrijk dat professionele ontwikkelaars en ‘citizen developers’ zo goed mogelijk samenwerken. Met deze gedachte zijn de SAP Build Code-oplossingen ontwikkeld. Deze oplossingen vereenvoudigen de samenwerking met businessexperts die het vorig jaar geïntroduceerde SAP Build-platform gebruiken. SAP Build Code-oplossingen zijn specifiek ontworpen voor SAP-applicaties en het SAP-ecosysteem en biedt AI-gedreven productiviteitstools voor AI-ontwikkelaars. Het is bovendien geoptimaliseerd voor Java- en Javascript-ontwikkeling.
Ook aanwezig in SAP Build Code is Joule, SAP’s nieuwe AI-assistent. Die integratie zorgt voor een hogere productiviteit. Zo kan Joule code genereren voor datamodellen, applicatielogica en testscripts.

Vectordatabases
Goede data vormen de basis voor capabele AI. SAP HANA Cloud blijft daarom innoveren op dit gebied, met onder andere ondersteuning voor vectordatabases. Dit type database maximaliseert de waarde van ongestructureerde data voor AI-modellen. Denk bij dit type data aan tekst, afbeeldingen en video.
Het maakt onder andere het sneller vinden van vergelijkbare objecten mogelijk. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld leveranciers zoeken op basis van de taal in hun contracten om de betalingsgeschiedenis te onderzoeken. Zo kunnen ze sneller individuele bestellingen traceren.

De vectordatabase verbetert ook de communicatie tussen krachtige taalmodellen en de essentiële gegevens van een bedrijf. Met deze technologie kunnen SAP-ontwikkelaars meer waarde halen uit de data die ze beheren, binnen een beschermd en geïsoleerd raamwerk. De vectordatabase maakt ook gebruik van sectorspecifieke klantgegevens om ongewenste of onjuiste ‘AI-fantasieën’ te voorkomen.

AI Foundation
Nieuw is ook AI Foundation. Dit is een onestopshop voor de ontwikkeling van AI- en generatieve AI-gedreven extensies en applicaties op SAP BTP. AI Foundation bevat alles wat ontwikkelaars hiervoor nodig hebben: van kant-en-klare AI-services en toegang tot de grootste taalmodellen tot vectordatabasefunctionaliteit en AI runtime- en lifecyclemanagement.

Nieuwe certificeringen
SAP wil tegen 2025 twee miljoen professionals bijscholen op het gebied van AI. Met dat doel lanceert SAP nieuwe op rollen gebaseerde certificeringen en gratis leermiddelen voor back-endontwikkelaars die gebruikmaken van het ABAP Cloud-ontwikkelingsmodel. De twee nieuwe leermiddelen die betrekking hebben op ABAP-ontwikkelingstools op SAP BTP en SAP S/4HANA zijn beschikbaar op de SAP Learning-site. Ze zijn ontworpen voor een wendbare bedrijfstransformatie en bieden ontwikkelaars de vaardigheden om cloud-ready extensies te bouwen die in lijn zijn met de clean core-strategie van SAP.
 
SAP heeft zich bovendien aangesloten bij het Stanford HAI (Institute for Human-Centered AI) Corporate Affiliate Programma. Onderzoekers en ingenieurs bij SAP zullen samenwerken met de academische gemeenschap van Stanford, waaronder de onderzoeksfaculteit en studenten, op gebieden waar generatieve AI en zakelijke toepassingen samenkomen.

Partners