20-11-2023

Mira Murati blijft CTO van OpenAI

Deel dit bericht

Amper een week na de aankondiging door Sam Altman van OpenAI van de GPT Marketplace en custom GPT 'apps' is Altman door de raad van bestuur van OpenAI ontslagen als CEO. Daarna ontvouwde zich een rollercoaster die de AI community in de greep had. Emmett Shear, voormalig CEO van Twitch, is bereid gevonden als interim CEO op treden en lost Mira Murati af.

De van origine Albanese CTO Mira Murati heeft aanvankelijk als interim CEO de taken van Altman overgenomen. In het weekend dat volgde op het ontslag is driftig overleg geweest tussen diverse partijen.

De van origine Albanese Murati verliet Tesla in 2018 om in dienst te treden bij OpenAI, waar zij als Chief Technology Officer verantwoordelijk werd voor de ontwikkeling van ChatGPT en AI-beeldgenerator Dall-E. Kort na de aankondiging van het ontslag van Altman kondigde ook Greg Brockman, president en mede-oprichter van OpenAI, zijn vertrek aan. In de AI-community hebben de aankondigingen tot groot rumoer geleid.

Voor Microsoft komt het ontslag als een verrassing. Microsoft investeerde miljarden dollars in OpenAI en samen presenteerden de bedrijven Azure OpenAI service.

Verzoeningspoging
Een verzoeningspoging om Altman en Brockman terug te halen bij OpenAI is mislukt. Altman stelde als voorwaarde dat de raad van bestuur zou opstappen. Emmett Shear deelde in een eerste verklaring mee dat hij veranderingen bij OpenAI gaat doorvoeren en op governance zal inzetten.

Partners