22-11-2023

Sam Altman blijft CEO van OpenAI

Deel dit bericht

Sam Altman is teruggekomen als CEO van OpenAI. Onder de tweede interim CEO Emmett Shear, voormalig CEO van Twitch, is druk overleg geweest met alle partijen. Het bestuur komt onder voorzitterschap van Bret Taylor.

Sam Altman en Greg Brockman, mede-oprichter van OpenAI, zijn na een turmulent aantal dagen weer terug bij OpenAI. Na het aanvankelijk ontslag van Altman, gevolgd door het vertrek van Brockman, ging een golf van verbijstering en verbazing door de AI community. Een echte duidelijke reden voor het ontslag is nog altijd niet gegeven. Wel zijn er vele speculaties; over het te vroeg op de markt brengen van de GPT marketplace, een concurrerende dienst ten opzichte van Quora waarvan bestuurslid Adam D'Angelo CEO is, of een dispuut met bestuurslid Helen Toner.

De raad van bestuur heeft nu Bret Taylor als voorzitter. Taylor was voorheen CTO van Facebook, co-CEO van Salesforce en voorzitter van de raad van bestuur van Twitter. Emmett Shear is terug getreden.

Zondag werd door CEO Satya Nadella van Microsoft aangekondigd dat Sam Altman bij Microsoft in dienst zal treden als CEO van een nieuwe AI-divisie. Meerdere OpenAI medewerkers zouden meegaan met de overstap naar Microsoft, in ieder geval Greg Brockman. De koers van het aandeel Microsoft steeg na dit bericht. Een eerste verzoeningspoging in het weekend om Altman en Brockman terug te halen bij OpenAI is mislukt. Onder interim CEO Emmett Shear is alsnog een vergelijk tot stand gekomen.

In een verklaring op X benadrukte Nadella dat Microsoft betrokken blijft in haar partnerschap met OpenAI. In een turmulent weekend waarin grote zorgen ontstonden over de marktwaarde van OpenAI en Microsoft, dat al gauw tegen de 13 miljard dollar in OpenAI heeft geïnvesteerd, is veel gespeculeerd over de redenen van de raad van bestuur om Altman te ontslaan. De gevolgen, verbazing en verwijten hebben de raad van bestuur aangezet om Altman weer terug te halen.

 

Partners