04-03-2024

Mendix 10.6 biedt enterprises nieuwe AI-mogelijkheden

Deel dit bericht

Mendix heeft Mendix 10.6 algemeen beschikbaar gemaakt. Deze platformupgrade is de eerste die AI-enablement tools biedt die zijn ontworpen om de adoptie van deze belangrijke technologie te vereenvoudigen en te versnellen, voor het breedste scala aan strategische use cases.

Mendix 10.6 sluit aan op Mendix’ bedrijfsvisie van voortdurende innovatie, op drie belangrijke gebieden:
- verbetering van de productiviteit van ontwikkelaars met een reeks AI-ondersteunde ontwikkeltools (AIAD) en bijgewerkte editors voor een snellere en meer intuïtieve ervaring
- nieuwe tools die het makkelijker maken om Mendix-applicaties uit te breiden met AI
- uitgebreide zichtbaarheid, transparantie en real-time inzichten en feedback voor het beheren en optimaliseren van de productie en de uitrol binnen het gehele softwareportfolio van een organisatie

Met het Mendix-platform kunnen organisaties intelligente oplossingen ontwikkelen. Dit doet het met een low-code benadering van AI en machine learning die transformatieve en duurzame zakelijke impact mogelijk maakt. Verder vermindert Mendix 10.6 de complexiteit rond het leveren van slimme toepassingen door de hoogste governance standaarden in te bedden in de gehele levenscyclus van softwareontwikkeling.

Slimmer werken, sneller bouwen met AI
Met de nieuwe AIAD-tooling kunnen organisaties ambitieuze ontwikkelingsdoelen stellen en bereiken. Nieuwe mogelijkheden zijn onder andere:
Mendix Chat – een fundamenteel onderdeel van Mendix’s Generative AI-strategie. Ontwikkelaars kunnen vragen stellen aan Mendix Chat, waarna ze real-time begeleiding en suggesties krijgen. Mendix Chat is nu beschikbaar in bèta modus en toekomstige versies van Mendix Chat zullen onder andere taakautomatisering bevatten, terwijl het ook sommige aspecten van softwarecreatie zal vergemakkelijken.
MxAssist – een suite van intelligente ‘co-development’ logic bots (waaronder MxAssist Logic Bot, Best Practice Bot en Validation Assist) die ontwikkelaars helpen bij het in real-time modelleren, configureren en optimaliseren van applicaties. MxAssist beschikt over een nieuwe interface en een verbeterde AI-engine die is getraind op twaalf miljoen geanonimiseerde applicatielogica’s die zijn gebouwd met Mendix.

Meerdere paden naar AI-enablement met low-code
Mendix 10.6 maakt het makkelijker om AI/ML in te zetten voor het bouwen van slimme toepassingen. Het platform stroomlijnt de inzet van AI op twee manieren: via gehoste API-services van derden of door open source, machinetaal (ML) -modellen op te nemen in de Mendix Studio Pro runtime.

Voor clouddiensten heeft Mendix samengewerkt met Amazon Web Service (AWS) om geïntegreerde en veilige connectors naar AWS managed services te bouwen, wat de connectiviteit binnen Studio Pro vereenvoudigt. Met connectors zoals AWS Bedrock kunnen ontwikkelaars generatieve AI-mogelijkheden opnemen in applicaties die met Mendix worden gebouwd.
Voor use cases die gericht zijn op gegevensprivacy, prestaties of die maatwerk AI-modellen nodig hebben, laat de ML Kit van Mendix 10.6 organisaties hun eigen gegevens gebruiken om ML-modellen intern te trainen. Dit gebeurt door ONNX-compatibele modellen veilig en lokaal te gebruiken in de Mendix Studio Pro runtime. Mendix is het eerste en enige low-code platform dat dergelijke mogelijkheden biedt.
Ontwikkelaars kunnen nu gebruik maken van de uitgebreide UI/UX-mogelijkheden van Mendix om snel AR/VR-applicaties, chatbots en voice assistance-applicaties te bouwen met één toolset. Vervolgens kunnen deze applicaties naadloos worden uitgerold naar het web en op mobiele devices.

Tot slot biedt Mendix 10.6 verbeterde tools voor transparantie en fijnmazige controle over het gehele applicatielandschap van de onderneming. Real-time inzicht in gebruikerseisen, systeemprestaties, activiteiten van stakeholders, gegevensbescherming en andere elementen rond governance en security worden gecentraliseerd via nieuwe platform modules. Dit zijn onder andere het nieuwe Application Health Dashboard, dat een alert status-overzicht biedt van productieomgevingen, en de Mendix Solutions Kit, die een dashboardoverzicht biedt van de uitbreidingen en wijzigingen van oplossingen, waardoor de operationele- en onderhoudsbehoeften sterk worden vereenvoudigd.

Company:

Mendix

Partners