07-05-2024

Amazon Q generatieve AI-tool voor developers beschikbaar

Deel dit bericht

Amazon Web Services stelt de generatieve AI-assistent Amazon Q algemeen beschikbaar. Amazon Q genereert uiterst nauwkeurige codes, voert tests uit, verwijdert bugs en maakt het eenvoudiger voor organisaties om inzicht te krijgen in relevante data, zoals productinformatie, bedrijfsresultaten, code bases en tal van andere gegevens.

De toepassing maakt het mogelijk deze data logisch samen te vatten, patronen te herkennen en hierop besluitvorming te baseren. AWS introduceert daarnaast Amazon Q Apps: een krachtige functionaliteit waarmee medewerkers generatieve AI-apps kunnen bouwen op basis van interne data. Zij beschrijven in natuurlijke taal welk type app zij willen, waarna Q Apps snel een app genereert die de gewenste taken uitvoert.

Amazon Q assisteert ontwikkelaars en IT-professionals tijdens het coderen, testen en upgraden van applicaties tot het oplossen van storingen en het verrichten van beveiligingsscans. Amazon Q biedt hoogwaardige en op maat gesneden generatieve AI-mogelijkheden. Zo helpt de applicatieontwikkelaars om software sneller en veiliger te ontwikkelen door vrijwel real time codesuggesties en aanbevelingen te genereren. Bedrijven als Blackberry, de BT Groep en Toyota zetten Amazon Q al in om de productiviteit van ontwikkelaars te verhogen en hun innovatiekracht te vergroten.

Amazon Q Developer biedt naar eigen zeggen de hoogste code-acceptatiepercentages in de markt voor AI-assistenten die suggesties voor multi-line coding doen. Daarnaast biedt Amazon Q een bijzondere functionaliteit - Amazon Q Developer Agents - die autonoom een reeks taken kan uitvoeren: van het implementeren van functionaliteiten, het documenteren en refactoren van codes tot het uitvoeren van software-upgrades. Ontwikkelaars kunnen vragen een applicatie-eigenschap te implementeren, waarna de agent de bestaande applicatiecode analyseert en stapsgewijs een implementatieplan genereert. Ontwikkelaars kunnen samenwerken met de agent om dit plan te evalueren, te herhalen en aan te passen voordat de agent het wordt geïmplementeerd.

Amazon Q kan daarnaast het volledige upgradeproces van applicaties automatiseren en beheren. Dit krijgt zowel invulling met bestaande Java-conversies als met .Net-conversies die nog beschikbaar komen om medewerkers te helpen overstappen van Windows naar Linux. In hun IDE kunnen ontwikkelaars AI-assistent verzoeken hun project te ‘transformeren’. Vervolgens analyseert de agent de broncode van de applicatie, genereert een nieuwe code in de doeltaal of -versie, voert tests uit en voltooit alle codewijzigingen.

Company:

AWS

Partners