07-06-2024

Databricks neemt datamanagement-leverancier Tabular over

Deel dit bericht

Databricks kondigt de overeenkomst aan voor de overname van datamanagement-leverancier Tabular. De overname brengt de oorspronkelijke makers van Apache Iceberg en Linux Foundation Delta Lake bij elkaar, twee toonaangevende open source-formats voor data lakehouses. De teams van Databricks en Tabular zullen samen verder werken aan een open standaard voor interoperabiliteit en datacompatibiliteit, zodat organisaties niet meer beperkt worden tot specifieke dataformats.

Delta Lake en Iceberg zijn twee van de meest gebruikte open source lakehouse-formats, maar compatibiliteit wordt een steeds grotere uitdaging. Zo zijn de twee formats niet compatibel met elkaar. Bovendien worden Delta Lake en Iceberg veel gebruikt in oplossingen van derden, waarbij doorgaans voor één van de twee wordt gekozen – of er slechts een deel van het format wordt gebruikt. Dit leidt tot gefragmenteerde en gesilo’de bedrijfsdata, wat het lakehouse juist moet voorkomen.

Om de gewenste interoperabiliteit te bereiken zal Databricks nauw samenwerken met de open source-communities van Delta Lake en Iceberg. Dit is een langdurig project, dat waarschijnlijk meerdere jaren in beslag zal nemen. Als eerste stap introduceerde Databricks vorig jaar Delta Lake UniForm. UniForm-tabellen bieden interoperabiliteit tussen Delta Lake, Iceberg en Hudi en ondersteunen de Iceberg restful catalog interface, zodat bedrijven hun vertrouwde analytics engines en tools kunnen gebruiken voor al hun data. UniForm, dat vandaag algemeen beschikbaar is, stelt bedrijven in staat om compatibiliteit te bereiken. Met de toevoeging van het oorspronkelijke Iceberg-team heeft Databricks nog grotere ambities: de ontwikkeling van een enkele open standaard voor datacompatibiliteit.

De voorgestelde overname zal naar verwachting worden afgerond in het tweede fiscale kwartaal van Databricks.

Partners