16-08-2024

Drie kwantumveilige cryptografiemethoden gestandaardiseerd

Deel dit bericht

Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) kondigde dit deze week aan dat drie kwantumveilige cryptografiemethoden nu gestandaardiseerd zijn voor wereldwijd gebruik. Kwantumveilige cryptografie wordt ook wel post-quantum cryptografie (PQC) genoemd. Léo Ducas van CWI's Cryptologie-groep is mede-ontwerper van de twee belangrijkste PQC-methoden die voor deze standaardisatie zijn geselecteerd. De nieuwe standaarden zijn acht jaar na de aankondiging van de competitie afgerond, en er wordt verwacht dat het snel wijdverbreid gebruikt gaat worden.
 
De huidige voortuitgang in quantum computing bedreigt de veiligheid van onze digitale communicatie. Klassieke versleutelingsmethoden zijn ontworpen om bestand te zijn tegen aanvallen die via bestaande (klassieke) computers worden gedaan. Hun veiligheid hangt af van moeilijke wiskundige taken zoals priemfactorisatie: het opsplitsen van een groot getal in zijn priemfactoren. Als dit door klassieke computers zou worden uitgevoerd, zou dit een immense hoeveelheid energie en tienduizenden jaren vergen. Toekomstige kwantumcomputers kunnen dit soort specifieke wiskundige taken echter zeer efficiënt oplossen, wat betekent dat ze klassieke methoden in relatief korte tijd zouden kunnen breken. Dit houdt in dat gevoelige gegevens die nu versleuteld worden verzonden of opgeslagen, op een later tijdstip met behulp van een kwantumcomputer kunnen worden onderschept en ontcijferd.

Standaardisatieproces
Om deze risico's te beperken, publiceerde het NIST in 2016 zijn Post-Quantum Cryptography Standardization competitie. Wetenschappers van over de hele wereld dienden voorstellen in voor nieuwe encryptiemethoden en methoden voor digitale handtekeningen, ontworpen om bestand te zijn tegen kwantumaanvallen. De 82 ingediende voorstellen werden in verschillende rondes beoordeeld door de cryptografische onderzoeksgemeenschap. In 2022 werden één encryptiemethode en drie methoden voor digitale handtekeningen gekozen voor standaardisatie: CRYSTALS-Kyber, CRYSTALS-Dilithium, SPHINCS+ en FALCON.

Standaarden helpen implementatie
NIST heeft nu de standaarden gepubliceerd met als nieuwe officiële namen: CRYSTALS-Kyber (ML-KEM), CRYSTALS-Dilithium (ML-DSA) en SPHINCS+ (SLH-DSA). Een vierde standaard, Falcon (FN-DSA), zal naar verwachting later worden afgerond. De komende jaren zullen nog meer standaarden aan de portfolio worden toegevoegd. De standaarden zijn bedoeld om de nieuwe encryptiemethoden soepel te kunnen implementeren in online applicaties, zonder het risico te lopen dat de huidige beveiligingsmaatregelen worden verstoord.
 
Veel bedrijven hadden het belang van de implementatie van deze nieuwe veilige encryptiemethoden al erkend voordat de normen werden gepubliceerd. CRYSTALS-Kyber is vanaf 2023 geïmplementeerd, inmiddels door 17,1 procent van de klanten die Cloudflare gebruiken (per 5-8-2024, volgens Cloudflare). Dit komt neer op meer dan een half biljoen verbindingen per dag die eindigen bij Cloudflare, beveiligd met PQC. De grootste early adopters zijn diensten zoals iMessage (Apple), Google Chrome, Signal, Zoom en Cloudflare.
 
Miljarden gebruikers
Samen met internationale collega's van verschillende instellingen, heeft Léo Ducas meegewerkt aan het ontwerp van wat nu de twee primaire standaarden CRYSTALS-Kyber (ML-KEM) en CRYSTALS-Dilithium (ML-DSA) zijn. Hij zegt: “De standaardisatie van ons schema betekent dat het wereldwijd zal worden ingezet en de privacy van miljarden gebruikers zal beschermen; fundamenteel onderzoek krijgt zelden zo'n directe en brede impact. De eer moet naar de hele cryptografische onderzoeksgemeenschap gaan; de schema's die wij hebben voorgesteld zijn slechts de kristallisatie van tientallen jaren wetenschappelijke inspanning”.

Léo Ducas is een vooraanstaand internationaal expert op het gebied van roostergebaseerde cryptografie. Hij behaalde zijn PhD aan de École Normale Superiéure van Parijs in 2013. Sinds 2015 is hij werkzaam bij de Cryptologiegroep van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Bij het CWI deed hij het werk aan de kwantumveilige protocollen voor NIST-standaardisatie. In 2016 ontving Ducas een NWO Veni Grant en de USENIX/Facebook Internet Defense Award, de laatste samen met co-auteurs, en in 2020 ontving hij een ERC-grant voor zijn onderzoek. Sinds 2021 is hij ook parttime hoogleraar Mathematische Cryptologie aan het Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden. Ducas' werk aan theoretische en praktische aspecten van roostercryptanalyse had een grote invloed op de manier waarop zulke kwantumveilige schema's worden ontworpen en geparametriseerd.

Partners