26-08-2015

Onderzoek Progress: developers blijven worstelen met ontwikkeling mobiele apps

Deel dit bericht

Progress presenteert vandaag de uitkomsten van het Telerik State of Mobile Development-onderzoek. Telerik, een divisie van Progress, ondervroeg 3.000 IT-professionals en developers om de trends en percepties ten aanzien van mobiele applicatieontwikkeling inzichtelijk te maken. De belangrijkste uitkomst is dat developers behoefte hebben aan de juiste tools en processen om stappen te kunnen zetten met mobiele applicatieontwikkeling.

“Opmerkelijk is dat 57% van de developers nog nooit een mobiele app heeft gebouwd. Dit wijst erop dat mobiele applicatieontwikkeling nog altijd wordt beschouwd als zeer specialistisch”, stelt Karen Tegan Padir, President Application Development and Deployment bij Progress. “Het is duidelijk dat de developers community behoefte heeft aan gebruiksvriendelijke tools en eenvoudige processen om substantiële voortgang te boeken met hun inspanningen op het gebied van mobiele applicatieontwikkeling.”

Hieronder staan de belangrijkste resultaten van het onderzoek samengevat.

Gebrek aan resources en andere uitdagingen zorgen voor trage uitrol van apps
Ondanks dat er bij consumenten en ondernemingen steeds meer interesse is om mobiele apps te gebruiken, verloopt de adoptie van mobiele applicatieontwikkeling trager dan verwacht. 57 procent van de ontwikkelaars zijn net gestart met het ontwikkelen van mobiele apps of hebben nog nooit een mobiele app gebouwd. Van de respondenten ontwikkelt 47 procent slechts één functionele mobiele app per jaar.

Een gebrek aan goede processen kan de voortgang ook in de weg staan. Ontwikkelaars van mobiele apps uiten ook hun frustratie over de steeds veranderende technologie en ontwikkelaanpak (16%). Daarnaast worstelen zij met verschillende barrières, zoals tijdgebrek (19%), gebrek aan tools (15%) en budgetbeperkingen.

Het ontwikkelen van aantrekkelijke mobiele apps is een kritische succesfactor
Het verbeteren van de operationele efficiëntie werd het meeste genoemd als belangrijkste reden om mobiele apps te ontwikkelen. Andere redenen zijn onder andere het creëren van nieuwe omzetkansen (39%), het verhogen van de productiviteit van medewerkers (38%), het verbeteren van de klantenservice (35%) en het verbeteren van klantinteracties (34%)

Voor het realiseren van deze doelen moet de gebruikerservaring prioriteit krijgen bij het ontwikkelen van iedere mobiele app.

biplatform afbeelding 

Organisaties kunnen profiteren van een flexibele, multi-platform benadering

Hoewel ontwikkelaars zich druk maken om een gebrek aan beschikbare tools en steeds weer veranderende ontwikkelbenaderingen, hebben de meeste ontwikkelaars geen uitgesproken voorkeur voor een specifieke ontwikkelaanpak bij mobiele apps. Een hybride aanpak wordt het meest gewaardeerd (33%), gevolgd door native (25%) en web (19%), maar de onderlinge verschillen zijn minimaal.

De ontwikkelaars bouwen apps voor alle platformen. 76 procent van de respondenten geeft aan te ontwikkelen voor Android, 63 procent voor iOS en 40 procent voor Windows Phone. Van hen die ontwikkelen voor iOS geeft 83 procent aan ook Android apps te ontwikkelen. Ondanks dat multi-platform applicatieontwikkeling een voorwaarde is voor de meeste B2B- en B2E- (voor medewerkers) apps, is dit één van de grote uitdagingen. Van de respondenten geeft 36 procent aan dat dit de grootste uitdaging is binnen het applicatieontwikkelproces, in combinatie met een sterke behoefte aan een overzichtelijke user interface. 

Nieuwe uitdagingen voor ontwikkelaars doemen op
Respondenten geven bovendien aan dat zij verwachten in de toekomst voor een mix van platformen te ontwikkelen, zoals web (87%), desktop (62%), IoT (22%) en wearables (6%).

Uit het onderzoek blijkt dat IoT het wint van wearables als de nieuwe trend in applicatieontwikkeling. Slimme huishoudelijke apparaten en virtual reality devices, zoals Oculus Rift, worden belangrijker volgens respectievelijk 35 en 21 procent van de respondenten. Slechts 21 procent van de respondenten heeft concrete plannen om in 2015 apps te ontwikkelen voor wearables zoals de Apple Watch. Van deze 21 procent verwacht 45 procent apps te gaan ontwikkelen voor de Apple Watch.

Het onderzoek werd uitgevoerd in juni 2015. De groep van ruim 3.000 respondenten bestaat uit een mix van ontwikkelaars (49%), CEO’s/directeuren (14%), architects (14%), IT-professionals, CTO’s (6%) en overige. 47 procent van de respondenten werkt voor een softwarebedrijf of ISV, 33% zijn werkzaam voor niet-softwarebedrijven (grote ondernemingen en MKB) en 20 procent is werkzaam voor system integrators.

Download het volledige rapport hier

Partners