11-09-2015

Autodesk introduceert generative design software voor medische implantaten

Deel dit bericht

Autodesk heeft Autodesk Within Medical geïntroduceerd. Hiermee kunnen biomedische ingenieurs orthopedische implantaten ontwerpen die geoptimaliseerd zijn voor 3D-printen. De software is gebaseerd op de ‘generative design’-technologie, wat betekent dat de software vele ontwerpalternatieven genereert op basis van parameters die de gebruiker invoert.

Het is met Within Medical onder andere mogelijk poreuze rasterstructuren te maken die de hechting van de implantaten aan levend botweefsel en de ontwikkeling van bloedvaten in omringend weefsel verbeteren. Het kan ingezet worden voor reparaties aan de schedel, vervanging van het heupgewricht en gezichtsreconstructies. Er zijn op dit moment 600 mensen met implantaten die ontworpen zijn met behulp van deze technologie.
“Within Medical heeft enorm bijgedragen aan de manier waarop we implantaten ontwerpen en maken. Het is een tool waarmee je zowel standaardimplantaten als custom made implantaten kunt maken op een slimme manier”, zegt Daniel Fiz, CEO van Novax DMA, een bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van innovatieve medische technologieën. “Voor mij als chirurg en ontwerper is dit de belangrijkste tool die ik ooit gebruikt heb, omdat ik hiermee anatomische ontwerpen kan maken die eerder niet mogelijk waren.”

Autodesk Within

Autodesk introduceerde Autodesk Within in juli. Het pakket bestaat uit verschillende tools die geschikt zijn voor het ontwerp van lichtgewicht 3D-geprinte onderdelen voor de automotive, ruimtevaart of andere industrieën. De software is gebaseerd op een krachtige optimalisatietool. De ontwerper voert diverse parameters, zoals gewicht, belasting en volume in. Vervolgens genereert de software verschillende ontwerpalternatieven die slim gebruik maken van de mogelijkheden van 3D-printen. Zo varieert de materiaaldichtheid in het model, waardoor het ontwerp met minder materiaal dezelfde prestaties kan leveren. Ook hebben de modellen de vereiste stijfheid en flexibiliteit op plekken waar dat nodig is.

Generative design

Volgens Autodesk speelt generative design een belangrijke rol in de toekomst van de maakindustrie. Met deze methode kunnen kosten, materialen en technieken geoptimaliseerd worden voordat het product gemaakt wordt. Dat kan veel tijd- en kostenbesparing opleveren. Behalve met Within, biedt Autodesk ook generative design-software aan met Project Dreamcatcher. In de toekomst wil Autodesk generative design ook integreren in zijn andere ontwerppakketten.

Partners