17-05-2011

IBM en SARA samen in petascale computing

Deel dit bericht

IBM en het wiskundig- en ICT- onderzoeksinstituut van de Universiteit van Amsterdam (UvA) SARA gaan samen onderzoek doen naar petascale computing.

Volgens beide organisaties zal het onderzoek zich onder meer gaan richten op het testen van nieuwe hardware en softwareapplicaties die voor verdere energie- en prestatieverbetering van petascale computersystemen moeten zorgen. De nu aangegane samenwerking is een uitbreiding op al eerder gehouden gezamenlijke onderzoekstrajecten.

Onderzoek
In het onderzoek zal het huidige SARA Huygens-cluster met IBM POWER 575-technologie en een IBM POWER755-testsysteem als belangrijkste platform worden gebruikt. Onder meer zullen, voor het schalen van de belangrijkste applicaties van de Nederlandse onderzoeksgemeenschap, een groot aantal processor cores, nieuwe programmeertools, prestatie en tuning van het Linux-systeem en groene datacentertechnologie worden onderzocht. SARA-directeur Anwar Osseyran: "Om op het hoogste niveau concurrerend onderzoek in Nederland mogelijk te maken en voor het stimuleren van de kenniseconomie zijn onderzoek en ontwikkelingen vereist voor de volgende generatie petascale supercomputersystemen en -applicaties. Petascale supercomputers hebben tientallen tot honderden duizenden processor cores. Belangrijk onderzoek, ontwikkeling en samenwerking tussen de verschillende HPC-centra, leveranciers en gebruikers is essentieel om dergelijke systemen efficiĆ«nt te beheren en te gebruiken Onze voortdurende samenwerking met IBM als een van de toonaangevende HPC-leveranciers is dan ook erg belangrijk voor SARA.”

Company:

IBM, SARA

Partners