04-08-2016

Google introduceert bètaversies Cloud Machine Learning API’s

Deel dit bericht

Google Cloud Platform stelt bedrijven in staat om met machine learning ongestructureerde data te verwerken. Google heeft daartoe twee nieuwe Cloud Machine Learning producten (in bèta) beschikbaar gesteld: Cloud Natural Language en Cloud Speech API’s.

Bij Google wordt onderzocht hoe computersystemen op een manier te laten lezen, zodat ze menselijke taal op een intelligente manier verwerken. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld onlangs SyntaxNet beschikbaar gesteld via open source. Dit is een ‘natural language model’ dat de grammaticale structuur van tekst kan analyseren.

Betaversie Cloud Machine Learning API
De nieuwe Google Cloud Natural Language API is gebaseerd op onderzoek naar ‘natural language’. Cloud Natural Language kan gemakkelijk de structuur en de context van een tekst achterhalen in verschillende talen, aanvankelijk met ondersteuning in het Engels, Spaans en Japans.
De nieuwe API is geoptimaliseerd om te kunnen voldoen aan de schaal en de prestatiebehoeften van ontwikkelaars en bedrijven in verschillende industrieën. Zo kunnen digitale marketeers online productreviews analyseren en kunnen servicecenters achterhalen welk sentiment er schuilt in klantgesprekken. De API omvat:
- Sentimentanalyse: Begrijpen welk sentiment er schuilt in een blok tekst;
- Entiteitherkenning: Het herkennen van de belangrijkste entiteiten in een blok tekst en ze onderverdelen in categorieën, zoals een persoon, organisatie, locatie, evenement, product of medium;
- Syntaxanalyse: Het herkennen van onderdelen van gesproken tekst en het creëren van herkenningspunten voor iedere zin om de structuur en de bedoeling van de tekst te achterhalen.

De huidige alpha klanten, zoals de Britse online marktplaats Ocado Technology, hebben Cloud Natural Language API al voor verschillende zaken ingezet.

Cloud Speech API
Ook de betaversie van Cloud Speech API is beschikbaar. Bedrijven en ontwikkelaars hebben toegang tot ‘speech-to-tekst’ conversie in meer dan 80 talen, voor zowel applicaties als voor IoT-apparaten. Cloud Speech API gebruikt de stemherkenningtechnologie die ook wordt gebruikt voor producten als Google Search en Google Now.
De betaversie voegt nieuwe functies toe, die zijn ontwikkeld op basis van feedback van de eindgebruikers. Enkele voorbeelden zijn:
- Woord hints: aangepaste woorden of zinnen kunnen aan de API gesprekken worden toegevoegd om herkenning te verbeteren. Dat is handig voor commando’s (zoals een smart tv die woorden als ‘terugspoelen’ en ‘doorspoelen’ herkent) en het verrijken van het woordenboek (dat bijvoorbeeld bepaalde namen niet herkent).
- Asynchroon bellen: de API is substantieel versimpeld met nieuwe asynchrone gesprekken die het ontwikkelen van applicaties op basis van spraak en stem gemakkelijker en sneller maken.

Informatie
Meer details over de bètaversies van de machine learning API’s en prijzen voor software applicaties voor personal computing apparaten (telefoons, tablets, laptops, desktops) is te vinden op de website van Google Cloud Platform op de pagina's Cloud Natural Language en Cloud Speech. Gebruik op andere apparaten (IoT-apparaten als auto’s, televisies en speakers) heeft speciale toestemming nodig.

Partners