24-10-2016

Splash conferentie biedt uniek programma over development en programmeertalen

Deel dit bericht

De SPLASH conferentie, die van zondag 30 october tot en met vrijdag 4 november plaats vindt in het Mövenpick Hotel in Amsterdam, biedt een uniek programma met presentaties door gerenommeerde onderzoekers en wetenschappers over development en programmeertalen. Het is de eerste keer dat SPLASH buiten Noord-Amerika wordt gehouden.

SPLASH (Systems, Programming Languages, Applications, Software for Humanity) is de place-to-be voor de laatste ontwikkelingen omtrent programmeren, software development en programmeertalen. Tijdens de SPLASH conferentie zullen gerenommeerde onderzoekers en wetenschappers hun opwachting maken. Professor Martin Odersky, hoofd van de programming group van EPFL in Lausanne en al jaren betrokken bij de ontwikkeling van Scala, zal spreken over dotty, een experimentele Scala compiler. Andrew J. Ko, van de University of Washington Information School and Computer Science and Engineering, spreekt over programmeertalen en de mens/machine relatie, en professor Benjamin Pierce, van de Universiteit van Pennsylvania, zal op woensdagochtend 2 november de openingskeynote verzorgen.

Workshops
Onderzoekers, studenten, en practitioners op het gebied van alles wat met programmeren te maken heeft komen tijdens de SPLASH conferentie voor een week bijeen voor een update in de state-of-the-art van het veld, en om te netwerken onderling. Het programma bestaat uit presentaties van researchartikelen, keynotes verzorgd door invited speakers, en interactieve workshops en tutorials. Dit jaar bestaat SPLASH uit vijftien workshops, twee symposia, twee conferenties, en twee technische tracks. Er zijn workshops over metaprogrammeren (META), het ontwerp van domeinspecifieke talen (DSLDI), nieuwe OO talen (NOOL), en agentgeoriënteerd programmeren (AGERE). Andere onderwerpen zijn featuregeoriënteerd programmeren, de bruikbaarheid van programmeertalen, mobile development, en language workbenches.

OOPSLA en Onward!
Op maandag en dinsdag vindt de Software Language Engineering conferentie plaats, die over technieken voor het bouwen van talen gaat. Tegelijkertijd is er ook de conferentie over Generative Programming, met als onderwerp programmageneratie. Het Scala symposium is gewijd aan Scala, en DLS heeft als thema dynamische talen (zoals Smalltalk, Javascript en Python). OOPSLA en Onward! vormen de hoofdmoot van SPLASH en beginnen op woensdag. OOPSLA is de track waar state-of-the-art onderzoek gepresenteerd wordt. Het Onward! track staat meer open voor radicale concepten en visies omtrent programmeren en programmeertalen. Hier vind je bijvoorbeeld een presentatie over Object Spreadsheets, een nieuw programmeermodel voor eindgebruikers of een artikel over hoe je code examples uit online programmeervideos kunt extraheren. Onward! heeft ook een essays track, dat nog vrijer is.

SPLASH-I track
SPLASH'16 is in een aantal opzichten uniek. Dit is de eerste keer dat SPLASH buiten Noord-Amerika wordt gehouden. Eerdere edities vonden plaats in de V.S. of Canada. Een ander aspect dat deze SPLASH uniek maakt is het SPLASH-I track, dat voornamelijk gevuld wordt met sprekers op uitnodiging. Dit jaar zal het track gedurende de hele week lopen, parallel aan de andere tracks, en toegankelijk voor alle deelnemers. Sprekers komen zowel uit de software-industrie als uit de academische wereld. In dit track zal onder andere Simon Peyton Jones (een van de ontwerpers van Haskell) spreken over programmeereducatie op scholen. Verder vraagt Markus Voelter zich af hoe ‘domain requirements’ het ontwerp sturen van domeinspecifieke programmeertalen. En Edwin Brady zal uiteenzetten hoe typegedreven ontwikkeling in Idris in zijn werk gaat. Uit Nederland zullen Andy Zaidman (over Software Analytics), Jos Warmer (Mendix), en Lennart Kats (Cloud9) acte de presence geven. SPLASH-I loopt van maandag tot en met vrijdag, in parallel met de andere slots. Als uitsmijter zal Guy Steele Jr van Oracle Labs een keynote verzorgen.

Meer informatie: Splash Conferentie

Partners