23-11-2016

Microsoft intensiveert quantumsamenwerking met Delftse QuTech

Deel dit bericht

Microsoft heeft bekend gemaakt dat het bedrijf de investeringen in quantumonderzoek gaat verdubbelen. Microsoft is al een belangrijke private partner van QuTech (een samenwerking van TU Delft en TNO) en gaat de samenwerking met het Delftse quantuminstituut uitbreiden.

Microsoft wil verder een eigen lab opzetten op de Delftse campus. Dat zal geleid gaan worden door prof. Leo Kouwenhoven, die daarvoor in dienst van Microsoft komt. Hij blijft ook professor aan de TU Delft en blijft in die functie promovendi en studenten begeleiden. De functie van wetenschappelijk directeur van QuTech zal (ad interim) worden overgenomen door prof. Ronald Hanson. Hanson is blij met de uitbreiding van de samenwerking met Microsoft: “Sinds 2010 werken Delft en Microsoft intensief samen, tot nu toe op basis van telkens vernieuwde jaarcontracten. Microsoft heeft de ambitie uitgesproken vanaf nu langjariger met QuTech te willen samenwerken en daarnaast een eigen lab op te zetten. Dit past heel goed in de ambitie van QuTech om te zoeken naar intensieve samenwerkingen met technologiebedrijven”.

Topologische qubits
Microsoft investeert hiermee nog meer in de ontwikkeling van zogenaamde topologische qubits, een van de vijf ‘roadmaps’ van QuTech in Delft. Microsoft heeft sinds 2005 een eigen quantumlab in Santa Barbara, op de campus van de universiteit van California. Naast een eigen lab in Delft wil Microsoft ook een lab opzetten bij de universiteit van Kopenhagen.

Intensieve samenwerking
Om de leidende positie in quantumonderzoek verder uit te bouwen heeft de universiteit René Penning de Vries gevraagd om namens de TU Delft de ontwikkeling van een Quantum Campus te trekken. René Penning de Vries is oud-directeur van NXP en namens het Ministerie van Economische Zaken boegbeeld van de topsector ICT: “De TU Delft en de Nederlandse overheid denken dat het op gang brengen van een dergelijke ecosysteem, waar wetenschap en bedrijfsleven intensief samenwerken, essentieel is voor de Nederlandse ambitie leidend te zijn bij de ontwikkeling van de quantum computer”.

Microsoft is een van de industriële partners van QuTech. Daarnaast werkt het Delftse instituut onder anderen intensief samen met chipfabrikant Intel. In 2014 werd QuTech gekozen door het kabinet als Nationaal Icoon, met minister Kamp van Economische Zaken als ambassadeur.

Meer informatie: Microsoft

Partners