02-01-2017

Rackspace: Negen voorspellingen over de cloud in 2017

Deel dit bericht

2016 was een turbulent jaar voor de cloud. Salesforce werd een speler in e-commerce, HP en Verizon sloten hun openbare clouds, kunstmatige intelligentie brak door, de dominantie van AWS hield aan met ongekende partnersales en Rackspace is van de beurs gehaald. Wat ligt er in het verschiet voor de cloud? Senior leidinggevenden van Rackspace kijken in hun kristallen bol en doen voorspellingen over de cloud in 2017.

1. Activiteiten ultieme uitdaging voor open source
Activiteiten beheren zal de aankomende tien jaar het belangrijkste thema van open source infrastructuur zijn. Organisaties die verschillende open source platformen inzetten lopen tegen de steeds lastiger uitdaging aan om alles efficiënt, betrouwbaar en veilig te laten samenwerken. We naderen een nieuw kruispunt bij de inzet van open source. De primaire focus ligt niet meer op de ontwikkeling van software. De aandacht gaat nu uit naar hoe we deze software succesvol kunnen gebruiken. Er breekt dus een nieuw tijdperk aan waarin activiteiten de ultieme uitdaging zijn voor open source. – Scott Crenshaw, SVP Product en Strategy.

2. Multicloud is de nieuwe realiteit
Nu de combinatie van openbare en particuliere clouds niet meer weg te denken is, maken grote cloud serviceproviders zoals Rackspace, VMware en Microsoft het nu mogelijk om meerdere cloudleveranciers tegelijkertijd in te zetten bij meerdere cloudprojecten. Deze trend noemen we de multicloud en zal in 2017 steeds populairder worden. Verschillende clouds voldoen aan verschillende wensen voor verschillende gebruikers, en we zien dat de meeste bedrijven gebruikmaken van verschillende clouds in meerdere regio's voor uiteenlopende use cases/workloads. De kosten voor het migreren van een oude workload uit het datacenter van de klant en naar de cloud kunnen enorm hoog zijn. – Kaushik Balasubramanian, Sr. Director van VMware practice.

3. Veiligheid voltooit transformatie van IT-functie tot 'geïntegreerde bedrijfsenabler’
Nu we de realiteit onder ogen durven zien en veiligheidsactiviteiten aanpassen aan de complexe en aanhoudende dreigingen van tegenwoordig, wordt veiligheid technologisch dynamischer en bedrijfsgerichter. Uitgebreid inzicht in het bedrijf en de bedrijfsimpact van de data en de systemen die we beschermen maakt effectieve automatisering mogelijk met efficiënte zero trust-omgevingen met weinig of geen permissies. – Daniel Clayton, Director of Operations, Rackspace Managed Security.

4. OpenStack wordt de API van het softwarematige datacenter
In 2017, wanneer de OpenStack-gemeenschap de 15e en 16e grote releases van de geïntegreerde projecten publiceert (Ocata en Pike), zal deze verzameling projecten een van de snelst groeiende open source gemeenschappen ter wereld zijn, en zal het zijn positie als de de facto standaard voor het bouwen van particuliere clouds flink versterken. De kracht van OpenStack is en blijft de API - een standaardinterface waarmee gebruikers en systemen kunnen communiceren met allerlei soorten infrastructuur, zoals compute, netwerk, opslag en andere services. Nu meer en meer organisaties gebruikmaken van OpenStack voor hun particuliere clouds, zien ze de mogelijkheden van het softwarematige datacenter en de veelzijdigheid en innovatie die het mogelijk maakt. – Bryan Thompson, General Manager, OpenStack Private Cloud.

5. De verschuiving naar toepassingen
Application automation wordt steeds belangrijker - en verschuift de aandacht van de infrastructuur naar de toepassing. Containers zullen meer mainstream worden, en men gaat voor het eerst experimenteren met serverloze architectuur (bijvoorbeeld AWS Lambda). – Prashanth Chandrasekar, Vice President en GM, Fanatical Support voor AWS.

6. Serverloze architectuur
Serverloze computing vereenvoudigt het werk van ontwikkelaars en 2017 wordt het jaar waarin dit echt een hoge vlucht gaat nemen. De term ‘serverloos’ klopt natuurlijk niet helemaal. Er zullen altijd servers zijn; serverloze architectuur verwijst naar toepassingen die afhankelijk zijn van services van derden (backend-as-a-service) of code op maat (function-as-a-service). AWS Lambda is hiervan momenteel de populairste leverancier. Serverloos betekent eigenlijk dat ontwikkelaars zich niet meer bezig hoeven te houden met de infrastructuur. En als de drempels voor IoT-toetreding verdwijnen, groeien nieuwe spelers en hun apparaten uit tot een markt met onbegrensde mogelijkheden. – John Engates, Chief Technology Officer.

7. Geavanceerde workloads belangrijkste reden voor overstap naar Microsoft Azure
Verbeteringen van Azure, zoals de Cortana Intelligence Suite, Machine Learning en het Azure Security Center zullen grote hoeveelheden workloads naar Azure trekken dankzij de voordelen van Azure. DevOps-transformatie en datacenterconsolidatie zijn tot nu toe de belangrijkste voordelen geweest van de overstap naar de openbare cloud. Vooral IT-afdelingen binnen bedrijven hebben hiervan geprofiteerd. De hierboven genoemde grotere mogelijkheden zullen een grote impact hebben op alle aspecten van een bedrijf met belangrijke tools om dynamisch te dataminen, te leren van typen acties (niet alleen machines), en de data en resultaten te beveiligen. De cloud van Microsoft doet meer dan computing efficiënter maken - het is een revolutie in het bedrijfsleven. – Jeff DeVerter, CTO van Microsoft Technologies.

8. Dankzij Microsoft Azure Stack wordt Azure dé cloud voor workloads van bedrijven
De broekriem wordt in alle IT-organisaties aangehaald en hogere IT-vaardigheden zijn zeldzaam, en dus moeten IT-organisaties van de gelegenheid gebruikmaken om te standaardiseren op Azure - openbaar en particulier - als voorkeursplatform. Omdat de code van Azure Stack gebaseerd is op dezelfde codebase als Azure, kunnen bedrijven standaardiseren op hun eigen set API's en de mogelijkheden van Azure voor hun particuliere clouds. Dankzij deze twee producten beschikken IT-organisaties over meer efficiency en mogelijkheden dan ooit tevoren. – Jeff DeVerter, CTO van Microsoft Technologies.

9. Internet of Things komt thuis
Steeds meer mensen gaan thuis tegen hun apparaten praten. Amazon.com staat vol met advertenties voor Echo, het audioapparaat van het bedrijf dat altijd verbonden is met de cloud. Echo praat met je en luistert naar de naam Alexa. Je kunt met Google Home praten dankzij Google Assistant, en commando's geven aan je Xbox met Cortana. Het zal niet lang meer duren voordat Microsoft met iets soortgelijks komt voor het hele huis. Apple werkt ook hard aan een concurrent voor Echo, gebaseerd op de stemassistent Siri. Zelfs je auto praat mee, met dashboards die op je andere apparaten lijken, altijd verbonden via Wifi. – John Engates, Chief Technology Officer.

Partners