17-01-2017

O'Reilly Media: Vijf development trends in 2017

Deel dit bericht

Open source software ontwikkeling, disruptie van infrastructuur, machine learning, en klantgericht ontwerp maken volgens Rachel Roumeliotis van uitgeverij O'Reilly Media onderdeel uit van de 'perfecte storm' die de volgende massieve digitale transformatie zal vormgeven.

Volgens Roumeliotis moeten alle ondernemingen hun oude technologie de deur uit doen en zich zelf opnieuw uitvinden, willen ze in de markt competitief blijven. Zij doet vijf voorspellingen voor het komende jaar.

1. Open source geeft de wereld vorm
De belangrijkste opdracht is om de codes en cultuur van de open source wereld in bedrijven in te voeren. Deze cultuur is de centrale drijfveer achter elk disruptief en succesvol bedrijf. Deze verandering moet plaats vinden en open source software speelt daarin de hoofdrol. Door open source software te gebruiken, projecten open source te maken en actief deel te nemen aan de open source gemeenschap kan een bedrijf bijblijven met de technologische ontwikkelingen; het moet transformeren of verdwijnen.

2. Software development is business development
Bijna alle bedrijven zijn softwaregebaseerde bedrijven. De veranderingen die bedrijven doormaken komen vanuit software development en data teams. De ontwikkelaar en zijn team staan in het middelpunt van deze transformatie. Zij bepalen hoe een bedrijf geleid word door de software, hoe data aan belanghebbenden geleverd worden om betere beslissingen te nemen, hoe klanten interacteren met het bedrijf, en hoe de stabiliteit en zekerheid van de onderneming geregeld zijn. Volgens O'Reilly is dit een belangrijke verantwoordelijkheid die op de schouders van ontwikkelaars rust.

3. Disruptie van infrastructuur en herassemblage hervormen bedrijven
De kwaliteit van de softwarearchitectuur en systemen bepalen of een bedrijf een lang leven beschoren is. Oude systemen kan men nu van de hand doen. Er is een hele nieuwe generatie diensten en technologie om in te zetten: een dienst als OpenStack voor rekenkracht, reactieve microservices om onderdelen van de architectuur in aparte segmenten op te delen voor grotere schaalbaarheid, en continue software-inzet via containers in de cloud zoals Docker en Kubernetes.

4. Laat de computer (anders) denken
Machine learning is nu een gevestigde oplossing en grote bedrijven baseren zich voor de rekenkracht op open source software. OpenAI (Elon Musk), Watson (IBM), TensorFlow (Google) en CNTK (Microsoft) hebben nieuwe producten mogelijk gemaakt als Alexa en spraakgedreven applicaties. O'Reilly voorspelt dat in combinatie met grote open datasets assistenten als Siri, Cortana, en Alexa nieuwe mogelijkheden voor de consument gaan bieden. Datagebaseerde machine learning zal een behoorlijke invloed krijgen op hoe zakelijke beslissingen worden genomen en informatie geleverd.

5. De klant staat centraal
Bedrijven moeten hun klant vooraan en centraal zetten bij de opstart van nieuwe projecten; diens ervaring bepaalt het succes van het product. Nu technologische innovaties versnellen en overspringen op andere sectoren dan de traditionele technische bedrijfstakken, moeten ontwikkelaars een actieve rol op zich nemen om van digitale transformatie een succes te maken.

Meer informatie: O'Reilly

Partners