15-03-2017

Amsterdam als Smart City en Internet of Data

Deel dit bericht

Tijdens de Datawarehousing & Business Intelligence Summit zullen de onderwerpen Analytics en Data Driven sterk aan bod komen. Dit congres vindt plaats op 28 en 29 maart aanstaande in Amsterdam en vanuit diezelfde gemeente wordt ons een kijkje gegund in een van de modernste data-infrastructuren ter wereld.

Op dinsdag 28 maart verzorgt Rutger Rienks, Programmamanager Datapunt bij Gemeente Amsterdam, zijn sessie ‘Op weg naar de Amsterdamse Smart City Infrastructure’. Bij die gemeente wordt met behulp van open source componenten gewerkt aan een hypermoderne data-infrastructuur. Welke hindernissen moeten worden geslecht op gebied van techniek en organisatie? Wat is de potentie van het smart city concept als we kijken naar informatiegedreven werken en beslissingondersteunende systemen? 

De lezing zal gaan over de stand van zaken in de realisatie van een van de modernste data-infrastructuren ter wereld. Met behulp van open source componenten wordt op een scrum/agile wijze de fonkelnieuwe Amsterdamse data-infrastructuur gerealiseerd. De hindernissen die moeten worden geslecht in een grote organisatie alsook de personele en technische uitdagingen zullen worden behandeld. Daarnaast zal aan de hand van actuele smart city casuïstiek de potentie van informatiegedreven werken en beslissingondersteunende systemen in een smart city duidelijk worden. Rutger bespreekt concrete voorbeelden van verbeteringen in het welzijn van de burgers en de effectiviteit van de gemeente. Ook geeft hij inzicht in de ambities van de smart city data-infrastructuur.

Op woensdag 29 maart spreekt Pieter den Hamer, Lead Big Data, Business Intelligence & Analytics bij Alliander over IoD, oftewel Internet of Data. Deze sessie heeft grote raakvlakken met die van Rutger Rienks zonder dat er sprake is van overlap. Kernvragen die hier aan bod komen: Is het ‘Internet of Data’ het antwoord op de vraag hoe we de vruchten van het ‘Internet of Things’ daadwerkelijk gaan plukken? Als het al moeilijk is om data uit uw bekende interne databronnen slechts een keer per dag te integreren, hoe gaat u dat dan doen als het Internet of Things uw organisatie gaat overspoelen met nog veel meer data uit talloze en steeds veranderende externe bronnen die u continu wilt integreren, verrijken, analyseren en vertalen naar waardevolle besluiten en acties?

Het Internet of Data zien we in de echte wereld al toegepast in smart city & smart society initiatieven. En wie weet kan een ‘Intranet of Data’ het einde inluiden van het vertrouwde enterprise data warehouse?

In deze sessie worden ook de State-of-the-art technologie en tools besproken.


Kijk hier voor het volledige programma van de DW & BI Summit.

 

Partners