07-06-2017

ING: Groei softwaresector houdt aan

Deel dit bericht

Software is een groeisector, gedreven door cloud computing en digitalisering van de economie, meldt ING. In 2017 groeit de sector volgens de bankanalisten van het ING Economisch Bureau naar verwachting met vijf procent in volume. Vooral software en dienstverlening op het vlak van security groeit sterk. Het vinden van geschikt personeel kan een rem op de expansie van de sector zetten. Een groot deel van de ondernemers signaleert dit als belemmering.

Ondanks dalende prijzen wist de software en services sector in 2016 met ruim 2 procent in omzet te groeien. Software is een groeimarkt, gedreven door cloud computing en de digitalisering van de economie. Hierdoor is software steeds vaker onderdeel van producten en diensten van bedrijven. Bedrijfssoftware biedt technologieën en oplossingen voor belangrijker wordende zaken als data-analyse en het delen van informatie tussen werknemers en bedrijven. Bij belangrijke klanten als de overheid, industrie en de financiële sector gaan investeringen in software verder.

Verdienstelijking IT zorgt voor verschuiving
Door de opkomst van cloud is het leveren van hardware en software veranderd. Steeds meer middelgrote organisaties besteden IT uit vanwege het hoge technologische innovatietempo. IT wordt als dienst (‘IT as a service’) vanuit een datacenter geleverd en vereist minder personeel op locatie voor onderhoud van het IT-landschap. Expertise en slagkracht worden ingehuurd, zodat managed service providers groeien. Traditionele professionele dienstverlening, zoals het op locatie inzetten van consultants, verliest terrein.

Personeelstekort rem op groei
In 2017 groeit de software en services sector opnieuw. ING Economisch Bureau verwacht een volumegroei van vijf procent. Vooral software en dienstverlening op het vlak van security groeien sterk, mede door de stijgende complexiteit van de infrastructuur en een toenemend aantal bedreigingen. Het vinden van geschikt personeel was altijd al een uitdaging. Voor een toenemend aantal bedrijven is het zelfs een rem op de groei. Begin 2017 ziet ruim een derde van de software en services bedrijven een tekort aan personeel als groeibelemmering. Dit was in 2014 maar 11 procent.

Meer informatie: ING Economisch Bureau

Company:

ING

Partners