31-07-2017

Sogeti leidt DevOps teams Enexis Groep op bij overgang naar cloud

Deel dit bericht

Sogeti heeft een vierjarige overeenkomst getekend met energienetwerkbedrijf Enexis Groep voor de transitie van meer dan 200 bedrijfsapplicaties naar een publieke cloudomgeving. De IT-dienstverlener werkt nauw samen met partners Schuberg Philis en First Consulting om de bedrijfskritische software te transformeren naar een multi-cloudomgeving. Daarvoor ontwikkelt het consortium een 'cloud native' architectuur plus een nieuw IT-regiemodel waarbij DevOps teams opgeleid worden.

De energiewereld is flink in beweging. Dat heeft ook invloed op netbeheerder Enexis die actief is in aanleg, beheer en onderhoud van het elektriciteits- en gasnet in een groot deel van Nederland. Het bedrijf moet sneller kunnen anticiperen en reageren op veranderende omstandigheden in de keten van energievoorziening. Enexis Groep kiest daarom voor wendbare IT-capaciteit vanuit een publieke cloudomgeving.

Continuous Deployment
De vierjarige overeenkomst omvat activiteiten voor de ontwikkeling van de Cloud Native architectuur, de transitie van applicaties naar de publieke cloud en aanpassing van de organisatie. Met het cloud native platform is Enexis Groep in staat bestaande applicaties snel en makkelijk buiten de deur te brengen naar een multicloudomgeving. Het implementeren en integreren van applicaties binnen de gehele IT-operatie wordt aanzienlijk vereenvoudigd met de inzet van Continuous Integration en Continuous Deployment (CI/CD). Volledig geautomatiseerde processen vervangen het handmatig configuratiewerk.

Containerplatform
Verder krijgt Enexis de beschikking over een zogenoemd containerplatform voor de ontwikkeling van veilige en compliant cloudsoftware. Met deze aanpak komen nieuwe applicaties veel sneller beschikbaar dan voorheen. Tenslotte gaat het consortium de business- en IT-organisatie van Enexis Groep helpen leren werken in de nieuwe cloud native omgeving. Zogenoemde DevOps teams waarbij softwareontwikkelaars en -beheerders actief samenwerken, worden opgeleid op basis van de ‘voordoen, meedoen, zelf doen’ aanpak.

De contractwaarde bedraagt zo’n 50 miljoen euro voor vier jaar met een optionele verlenging tot 16 jaar.

Partners