12-09-2017

Yacht: vraag naar developers blijft groeien

Deel dit bericht

De vraag naar IT developers is nog steeds niet te stoppen, volgens recruitmentbureau en Randstad-onderdeel Yacht. Vacatures blijven opkomen en developers zelf worden overstelpt door LinkedIn berichten en Inmails. Wat zijn nu eigenlijk de harde cijfers, vroeg men zich bij Yacht af. Blijft de vraag maar groeien, of is het plafond inmiddels in zicht? En wat wil de developer nu zelf eigenlijk in een baan?

LinkedIn staat er vol mee: vacatures en berichten waar gevraagd wordt naar developers. Developers worden overspoeld met een eindeloze stroom van Inmails waarbij de ene na de andere ‘top vacature’ wordt aangeprezen. Developers hebben banen en opdrachten voor het oprapen. Ondertussen wordt hun eisenpakket steeds uitgebreider.

Krapte op IT-arbeidsmarkt
De cijfers liegen er niet om. De vraag naar developers blijft nog steeds groeien. Binnen Yacht wordt de tool ‘Yacht Insights on Professionals’ gebruikt om de arbeidsmarktkrapte in beeld te brengen, waarbij data van onder andere CBS, Eurostat en het UWV worden gebruikt. In deze tool is duidelijk te zien dat de vraag naar developers blijft toenemen en nog niet de top heeft bereikt. Waar de vraag in het tweede kwartaal van 2016 nog 32.766 developers bedroeg, is deze in het tweede kwartaal van 2017 alweer opgelopen naar 38.961 en slechts een aanbod van 5.260 developers. PHP, .NET en Java zijn daarbij nog steeds de meest gevraagde disciplines.

Uit een analyse van Yacht blijkt een stijging van de vraag naar hoogopgeleide IT’ers in het algemeen: een groei van 32 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is daarbij dat de sterkste groei naar hoogopgeleid IT personeel in Zuid-Holland is, gevolgd door Noord-Brabant. IT breed is er een groei van 23 procent van het aantal HBO+ vacatures ten opzichte van 2016.

Vaste baan minder aantrekkelijk
Genoeg te kiezen dus voor de developer. Al blijkt dat slechts 3 procent van de IT’ers zelf actief op zoek is naar een baan, ten opzichte van 9 procent van de totale Nederlandse beroepsbevolking. Daarbij gaan steeds meer IT’ers op medior niveau als ZZP’er aan de slag. Op dit moment zijn dit 50.000 IT’ers, zo’n 12 tot 14 procent van het totaal aantal werkenden in de sector. De vrijheid om zelf projecten te kunnen kiezen in combinatie met een fors uurtarief, dat ook nog steeds oplopend is, maakt dat een vaste baan steeds minder aantrekkelijk wordt voor deze groep.

Salarissen in de branche stijgen nauwelijks
Uit eigen onderzoek van Randstad Groep Nederland blijkt dat salaris nog steeds de belangrijkste arbeidsvoorwaarde is voor software ontwikkelaars (80 procent). Yacht ziet als intermediair in IT professionals echter dat salarissen voor vaste posities nog nauwelijks stijgen, terwijl er een schreeuwende vraag is naar developers voor vaste functies. Het bedrijfsleven speelt hier beter op in dan bijvoorbeeld de overheid.

Thuis- en flexwerken voor developers belangrijk
Naast salaris worden flexibele werktijden (58 procent), het volgen van opleiding/ ntwikkeling (42 procent) en de mogelijkheid om thuis te werken (39 procent) genoemd als een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden door developers. Opvallend is dat in andere beroepsgroepen thuis- en flexibel werken een stuk minder belangrijk wordt gevonden, maar bij developers bovenaan de lijst staat. Ondanks dat Nederland internationaal koploper is op het gebied van flex- en thuiswerken blijkt dit in de praktijk toch tegen te vallen of slechts minimaal doorgevoerd te zijn in een organisatie.
Als developers zoeken of open staan voor een overstap vindt het grootste gedeelte online een nieuwe baan (89 procent), maar geeft het merendeel aan liever zelf te zoeken dan overstelpt te worden door berichten via LinkedIn. Ondertussen is het voor organisaties de uitdaging om developers te bieden naar dat waar ze op zoek zijn in de slag om IT talent.

Most Dev community
Vanuit de behoefte van developers om meer te doen dan alleen een geschikte baan of opdracht te vinden, heeft Yacht de community Most Dev opgericht. Het doel van dit netwerk is carrièreversnelling en Yacht wil Software Engineers gespecialiseerd in Back End, Front End en Mobile Development uitdagende opdrachten, technische vakkennis en persoonlijke ontwikkeling bieden.

Company:

Yacht

Partners