02-02-2018

Normen voor statistische analyse van big data in ontwikkeling

Deel dit bericht

Het belang van statistische analyse van big data kent geen twijfel. De omvang van data sets compliceert echter de analyse van data. Binnen ISO zijn drie voorstellen gedaan voor de ontwikkeling van normen voor statistische analyse van big data. NEN nodigt belanghebbenden uit om deel te nemen aan de ontwikkeling van deze normen.

Data zijn makkelijk te verzamelen en worden een steeds belangrijkere informatiebron voor besluitvorming. Betrouwbare methoden om data te verzamelen en analyseren worden dus ook steeds belangrijker. ISO/TC 69 ‘Application of statistical methods’ heeft de volgende voorstellen voor normen gedaan:
- Terms used in big data (predictive analytics)
- Big Data Analytics - Data Science Life Cycle Big
- Data Analytics - Model Validation

Normcommissie
In Nederland wordt het werkprogramma van ISO/TC 69 ‘Application of statistical methods’ gevolgd door een schaduwcommissie. ISO/TC 69 werkt aan internationale normen en richtlijnen voor onder meer Quality Function Deployment (QFD), Six Sigma, Big Data, Statistical Process Control (SPC) en controlekaarten. Door lid te worden van de normcommissie sluit u zich aan bij een internationaal netwerk van experts, bent u op de hoogte van de state-of-the-art en heeft u invloed op de inhoud van de normen.

Meer informatie over deelname aan de ontwikkeling van deze normen.

Partners