09-05-2018

ITB2 Datacenters zet Crypto Currency Lab op in datacenter Apeldoorn

Deel dit bericht

ITB2 Datacenters, een Nederlandse aanbieder van regionale datacenters met vestigingen in Apeldoorn en Deventer, heeft een crypto currency lab omgeving opgezet in haar datacenter in Apeldoorn. Het ITB2 Crypto Currency Lab is uitgerust met twee verschillende soorten mining apparatuur, namelijk Bitcoin en Ethereum.

Het lab is bedoeld als testomgeving voor blockchain technologieën en de impact van dergelijke technologieën op een regulier colocatie datacenter, met name waar het gaat om het energieverbruik en de koeling van de infrastructuur.
Het nieuwste colocatie datacenter van ITB2 in Apeldoorn werd in 2013 geopend en heeft een gecalculeerde energiezuinige Power Usage Effectiveness (PUE) waarde van 1,08. Dit datacenter is uitgerust met indirect adiabatische koeling en andere innovatieve technologieën om het energieverbruik van de bij ITB2 gehuisveste IT infrastructuren drastisch te beperken. Het ITB2 Crypto Currency Lab is ingericht om de impact van blockchain technologie te testen op de koeling-infrastructuur in Apeldoorn, en op het energieverbruik van ITB2 op deze locatie.

In het Crypto Currency Lab worden nieuwe Bitcoins en Ethereums ‘gemined’. Het ‘minen’ van digitale valuta zoals Bitcoin en Ethereum op basis van blockchain technologie staat namelijk bekend om zijn hoge energieverbruik. ITB2 Datacenters heeft weliswaar high density colocatie voor klanten beschikbaar (voor toepassingen met hoge stroomdichtheid), maar wil weten wat het gebruik van blockchain specifiek betekent voor het stroomverbruik en voor de benodigde koelingcapaciteit.

Huidige klanten
“Wij hebben ervoor gekozen om crypto currency te gebruiken, omdat dit de meest bekende en inmiddels wijdverbreide toepassing van blockchain is op dit moment,” zegt Niels Hensen, directeur en eigenaar van ITB2 Datacenters. “Het biedt ons daarnaast de mogelijkheid om het Lab vrijwel kostenneutraal in te richten, omdat het ‘currency minen’ ook nog iets oplevert en dus een belangrijk deel van de kosten compenseert.”

Het is niet de bedoeling dat het ITB2 datacenter in Apeldoorn wordt ingericht voor crypto currency mining. Hensen: “Wij bedienen op deze locatie ‘gewone’ colocatie klanten, waaronder bijvoorbeeld Sandd, Reesink Support, en ook financiële dienstverleners, die hun IT infrastructuren bij ons hebben ondergebracht. Zowel nieuwe als bestaande klanten, zeker ook financiële dienstverleners, zullen in de nabije toekomst evenwel allemaal te maken krijgen met blockchain. IBM heeft zojuist bijvoorbeeld cloud-gebaseerde blockchain services gelanceerd op het vlak van databases. Microsoft en Intel zijn de technologie eveneens aan het pushen. En ook Google werkt op dit moment aan een veiliger opslag van data middels blockchain.
Bij de ontwikkeling van het datacenter in Apeldoorn in 2013 hebben wij de modernste datacenter technologieën gebruikt en een uiterst energie-efficiënt datacenterontwerp neergezet,” zegt Hensen. “De datacenter infrastructuur in Apeldoorn kent daarmee een zeer innovatief design. Om innovatief te blijven op het gebied van datacenter technologie, moet je echter altijd blijven kijken naar nieuwe technologische ontwikkelingen. Voor onze huidige en toekomstige klanten willen wij daarom graag weten wat het gebruik van blockchain technologie betekent voor de datacenter infrastructuur.”

Minen versus colocatie
Hensen benadrukt dat het minen van crypto currencies, zoals Bitcoin en Ethereum, doorgaans in andersoortige datacenters plaatsvindt. “Bedrijven die zich bezighouden met het minen van crypto currencies zijn bijvoorbeeld niet geïnteresseerd in de uitgebreide connectiviteit die wij in onze datacenters hebben aangelegd, en de verbindingen met de rest van de wereld. De strenge beveiligingsmaatregelen bij ITB2, met beveiliging op verschillende niveaus, zullen dergelijke partijen wellicht wel interessant vinden maar deze bedrijven zijn vooral gefocust op een zo laag mogelijke prijs voor de inkoop van stroom.
Dankzij het stroomgrid in eigen beheer op bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn is de benodigde stroomcapaciteit aanwezig en is de stroomprijs goed, maar mining bedrijven zullen nog een stap verder willen gaan,” zegt Hensen. “Misschien dat een locatie zoals in Delfzijl interessant voor hen is, waar ook Google met zijn datacenters is neergestreken. Of andere datacenter locaties waar de mogelijkheid voor uitgebreide variëteit in connectiviteit een ondergeschikte rol speelt.”

Partners