31-07-2018

Tableau 2018.2 ondersteunt functionaliteit van derden met nieuwe Extensions API

Deel dit bericht

Tableau Software, platform voor data-analyse, introduceert Tableau 2018.2. Deze versie biedt een nieuwe Extensions API waarmee gebruikers functionaliteit van andere leveranciers rechtstreeks naar een Tableau-dashboard kunnen verslepen. Daarnaast kunnen gebruikers Tableau Server nu rechtstreeks vanuit een browser beheren met de nieuwe Tableau Services Manager. Tableau 2018.2 biedt tevens de mogelijkheid om data uit verschillende gegevensbronnen samen te voegen op basis van spatiale data. Verder zijn er nieuwe tools beschikbaar voor het inrichten van mobiele dashboards voor data-analyse.

“De Extensions API in Tableau 2018.2 ontsluit de innovaties van onze gebruikersgemeenschap. Klanten, partners en developers kunnen nu voor het eerst rechtstreeks nieuwe functionaliteit aan Tableau toevoegen”, zegt Francois Ajenstat, Chief Product Officer bij Tableau. “Of het nu gaat om visualisaties op maat, writeback of geavanceerde en voorspellende analyses, de mogelijkheden zijn eindeloos. De enige beperkingen zijn de grenzen van de fantasie van de developer.”

Nieuwe functionaliteit met dashboard-uitbreidingen
De nieuwe Extensions API maakt het mogelijk om functionaliteit van andere leveranciers rechtstreeks naar Tableau te verslepen. Zo is er een nieuwe uitbreiding voor Tableau van partner DataRobot waarmee gebruikers geavanceerde voorspellende modellen kunnen toevoegen aan hun bestaande dashboards. Daarnaast kunnen klanten zelf uitbreidingen ontwikkelen om functionaliteit aan Tableau toe te voegen. Zo kan een IT-afdeling de API gebruiken om een speciale writeback te ontwerpen waarmee analisten bijvoorbeeld een voorraadbeheersysteem kunnen bijwerken, zonder Tableau te hoeven verlaten.

“Veel van onze klanten gebruiken Tableau om te voorzien in hun behoeften op het gebied van data-analyse en business intelligence. Zij willen de kracht van deze oplossing uitbreiden met machine learning-modellen om hun visuele analyses te verbeteren en diepgaander inzicht te verkrijgen in hun bedrijfsprocessen”, zegt Seann Gardiner, senior vice president Business Development bij DataRobot. “Met de recente uitbreidingen van Tableau, in het bijzonder van zijn dashboard, kunnen we onze klanten optimale meerwaarde bieden. Dit draagt bij aan onze missie om te faciliteren bij AI-gedreven bedrijfsvoering.”

In de nieuwe Extension Gallery kunnen gebruikers extensies vinden die door partners zijn ontwikkeld. Developers en partners kunnen nieuwe functionaliteit ontwikkelen met de Extensions API, die beschikbaar is op tableau.com/developers. Hiermee kunnen ze Tableau uitbreiden en aanpassen als nooit tevoren. IT-beheerders kunnen precies aangeven welke extensies er wel en niet mogen worden gebruikt, zodat de best practices voor de beveiliging en data governance gewaarborgd zijn.

Beheer Tableau Server vanuit de browser met Tableau Services Manager
Het beheer van Tableau Server is nu makkelijker dan ooit met Tableau Services Manager (TSM). Dit is een uitgebreide tool waarmee beheerders Tableau Server op zowel Windows- als Linux-systemen kunnen installeren en configureren. De verbeterde beheerarchitectuur maakt het mogelijk om verschillende configuraties van Tableau Server bij te werken zonder de server opnieuw op te starten, zodat downtime tot een minimum wordt beperkt. TSM biedt drie aanvullende manieren om Tableau Server te beheren: via een nieuwe webinterface, vanaf de opdrachtregelinterface en met een openbare REST API.

Meer functies naar aanleiding van feedback van de Tableau Community
Tableau luistert naar zijn klanten en voert op basis van hun feedback voortdurend verbeteringen door. Dit geldt ook voor versie 2018.2. Met de nieuwe functie Spatial Join kunnen gebruikers verschillende gegevensbronnen samenvoegen op basis van één gemeenschappelijk kenmerk, zoals een locatie. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de wijkgrenzen te combineren met data over de bezorging van pakketten, om het aantal bestellingen voor elke buurt te analyseren.

Nieuwe Automatic Mobile Layouts zorgen ervoor dat gebruikers ook onderweg toegang tot data hebben, met automatische dashboard-lay-outs voor smartphones en tablets, op basis van best practices voor mobiele omgevingen. Deze lay-outs kunnen naar wens worden aangepast met de Device Designer.

Een volledig overzicht van functies in Tableau 2018.2 is beschikbaar op tableau.com/new-features. Op deze pagina is ook een gratis proefversie beschikbaar voor twee weken.
De openbare extensies zijn beschikbaar in de nieuwe Extension Gallery op extensiongallery.tableau.com.

Partners