04-09-2018

Centric helpt Woonstad Rotterdam anticiperen met Predictive Analytics

Deel dit bericht

Beschikbaarheid van operationele data maakt het mogelijk omstandigheden te voorspellen en hierop te anticiperen. Zo bespaart Woonstad Rotterdam met Predictive Analytics niet alleen op kosten maar stijgt het niveau van de dienstverlening aanzienlijk.

Dankzij Predictive Analytics kan Woonstad Rotterdam met informatie uit uiteenlopende databronnen het vrijkomen van verhuureenheden voorspellen. Hierdoor kan de corporatie beter anticiperen op de doorstroming van huurders én de kosten voor woningrenovatie en onderhoudswerkzaamheden per woningtype en locatie. Woonstad Rotterdam ondersteunt hiermee niet alleen het huurbeleid op hoger niveau maar kan ook de gemeente een beter beeld geven van het te verwachten verloop en de doorstroming in haar wijkdelen.
Bijsturen

Het opzetten van een betrouwbaar voorspellend model als Predictive Analytics verloopt in fasen zodat de organisatie de aanpak kan bijsturen op basis van de tussenresultaten. Zo is het team van Centric gestart met een brainstorm om het vertrekpunt vast te stellen. Ook een hackathon met de businessdeskundigen en BI-specialisten van Woonstad Rotterdam was onderdeel van de leercurve. Daarnaast zijn er een aantal iteraties ofwel sprints doorlopen.

Inmiddels kan de corporatie met behoorlijke nauwkeurigheid voorspellen welke woningen muteren. De uitdaging is nu om het tijdvak van de voorspellingen steeds kleiner te maken zodat werkvoorbereiding voor onderhoud en dergelijke op voorhand nog nauwkeuriger gepland kan worden. Ook hier geldt: hoe meer relevante databronnen, hoe beter de voorspelling.

Partners