06-10-2018

Cloudera en Hortonworks kondigen fusie aan

Deel dit bericht

Cloudera en Hortonworks hebben gezamenlijk aangekondigd dat beide bedrijven een definitieve overeenkomst zijn aangegaan waarbij ze fuseren met een gelijke waarde van aandelen. De transactie, die unaniem is goedgekeurd door de Raden van Bestuur van beide bedrijven, zal een belangrijke leverancier van een next generation data platform vormen, bestaande uit multi-cloud, on-premise en de Edge. Volgens Cloudera en Hortonworks leveren ze hiermee een industriestandaard voor hybride data management.

Volgens Cloudera’s CEO Tom Reilly zijn beide bedrijven zeer complementair en strategisch ingesteld. “Door de investeringen van Hortonworks in end-to-end data management samen te brengen met de investeringen van Cloudera in datawarehousing en machine learning, zullen we de eerste enterprise data cloud van de Edge naar AI leveren. Deze visie stelt onze bedrijven in staat onze gezamenlijke toewijding aan klantensucces te bevorderen.”
Rob Bearden, CEO van Hortonworks, vult aan: "Deze boeiende fusie zal waarde creëren voor onze beide aandeelhouders en klanten, partners, werknemers en de open source gemeenschap laten profiteren van het verbeterde aanbod, grotere schaal en kostenconcurrentie dat inherent is aan deze combinatie. Samen zijn we goed gepositioneerd om te blijven groeien en concurreren op het gebied van streaming en IoT, gegevensbeheer, datawarehousing, machine learning/AI en hybride cloudmarkten. Belangrijk is dat onze klanten kunnen profiteren van een bredere reeks aanbiedingen zodat ze de waarde van hun data kunnen inzetten.”

Exchange ratio
Volgens de voorwaarden van de transactieovereenkomst zullen de aandeelhouders van Cloudera ongeveer 60 procent van het aandelenkapitaal van het gecombineerde bedrijf bezitten en zullen de aandeelhouders van Hortonwork ongeveer 40 procent bezitten. Cloudera en Hortonworks hebben een gecombineerde aandelenwaarde van 5,2 miljard dollar op basis van slotkoersen op 2 oktober 2018. Cloudera en Hortonworks hebben samen een omzet van ongeveer 720 miljoen dollar, ruim 2500 klanten en meer dan 500 miljoen dollar aan contant geld in kas.

Management en Raad van Bestuur
Na afronding van de transactie zal CEO Tom Reilly van Cloudera optreden als Chief Executive Officer; Hortonworks CEO Scott Davidson wordt Chief Operating Officer; Hortonworks Chief Product Officer Arun C. Murthy zal fungeren als Chief Product Officer en Cloudera's Chief Financial Officer Jim Frankola wordt Chief Financial Officer van het gecombineerde bedrijf.
CEO Rob Bearden van Hortonworks treedt toe tot de raad van bestuur. Het huidige bestuurslid van Cloudera Marty Cole wordt voorzitter van de raad van bestuur.
De raad van bestuur van de nieuw gevormde onderneming zal in eerste instantie uit negen bestuurders bestaan. Vier bestuurders zullen afkomstig zijn uit de bestaande raad van bestuur van Hortonworks. Vijf bestuurders zullen afkomstig zijn uit de bestaande raad van bestuur van Cloudera. Een tiende directeur wordt geselecteerd door het gecombineerde bestuur.

Goedkeuring
De transactie moet nog goedkeuring krijgen van de aandeelhouders van Cloudera en Hortonworks en van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Bestuurders en leidinggevende functionarissen van Cloudera en Hortonworks hebben ingestemd met de transactie. De bedrijven verwachten de transactie in het eerste kwartaal van het kalenderjaar 2019 af te ronden.
Morgan Stanley & Co. LLC dient als financieel adviseur voor Cloudera en Fenwick & West LLP dient als juridisch adviseur. Qatalyst Partners is financieel adviseur van Hortonworks en Latham & Watkins LLP is juridisch adviseur.

De NASDAQ en NYSE aandelenkoersen van de bedrijven stegen met bijna een kwart na de aankondiging.

Partners