28-12-2018

Datacentertrends voor 2019 volgens Vertiv: edge motor achter veranderingen

Deel dit bericht

Op het gebied van datacenters blijft de netwerkedge ook in 2019 een hotspot van innovatie. De focus ligt hierbij op een hoger niveau van intelligentie om processen te vereenvoudigen, beheer en service op afstand mogelijk te maken en de steeds groter wordende skillsgap te overbruggen. Experts van Vertiv voorspellen zelfvoorzienende en zelfreparerende edge die samenwerkt met het Internet of Things en 5G-netwerken.

De huidige edge speelt een fundamentele rol in datacenters en netwerkprocessen, en is essentieel om belangrijke diensten aan klanten te leveren, zegt Rob Johnson, CEO van Vertiv. “Deze ontwikkeling is een ingrijpende verandering in de manier waarop we denken over computing en databeheer. Het is daarom geen verrassing dat in 2019 in datacenters de focus zal liggen op innovatie op de edge.” Een steeds slimmere edge is één van de vijf datacentertrends voor 2019 volgens Vertiv-experts wereldwijd. Maar dat is niet de enige ontwikkeling, dit zijn volgens Vertiv de datacentertrends van 2019:

1. Vereenvoudigen van de edge: om krachtige en betrouwbare gegevensverwerking te leveren aan de eindgebruiker zal een slimmere, eenvoudigere en zelfvoorzienende netwerkedge in 2019 samensmelten met bredere consumenten- en sectortrends. Bijvoorbeeld het Internet of Things (IoT) en de verwachte lancering van 5G-netwerken.
Voor veel bedrijven is de edge tegenwoordig het meest essentiële onderdeel van hun digitale ecosysteem. Door de opkomst van intelligente infrastructuursystemen met machine learning-mogelijkheden die werken in combinatie met cloudbased analytics, verandert de manier van denken over edge computing en edge services. Het resultaat? Een robuustere, efficiëntere netwerkedge die zorgt voor meer zichtbaarheid en zelfherstellende eigenschappen die een beperkt actief beheer vereisen.

2. Revolutie van de beroepsbevolking: de beroepsbevolking vergrijst, en trainingsprogramma’s lopen achter op datacenterontwikkelingen en de evolutie van de edge. Dit zorgt in datacenters voor problemen op het personeelsvlak. In 2019 zullen bedrijven reageren. Zo zal de manier waarop bedrijven datacenterpersoneel inhuren, veranderen. Traditionele trainingsprogramma’s zullen plaatsmaken voor flexibele, taakspecifieke instructies die focussen op de edge. Bovendien zal er meer in-house training plaatsvinden. Ook gaan bedrijven intelligente systemen en machine learning inzetten om processen te vereenvoudigen, institutionele kennis te behouden en beter voorspelbare en efficiëntere service en onderhoud mogelijk te maken.
“Ontwikkelingen in deze sector gaan razendsnel, veel technieken zijn gebaseerd op voorspellingen over nieuwe trends. Hierdoor is er een duidelijk tekort aan talenten met specifieke skillsets”, zegt Giordano Albertazzi, president van Vertiv in Europa, Midden-Oosten en Afrika. “Intelligente infrastructuurbeheersystemen helpen om tekortkomingen te ondervangen, maar er moet ook een gezamenlijk initiatief komen van private en publieke sectoren om de uiteenlopende skills te ontwikkelen die nodig zijn om de ingrijpende veranderingen aan te kunnen.”

3. Slimmere en efficiëntere UPS-systemen: nieuwe batterij-aangedreven alternatieven creëren kansen voor een brede implementatie van UPS-systemen die betere interacties met het netwerk mogelijk maken. Op korte termijn zal dit leiden tot veranderingen in load management en peak shaving-eigenschappen. Uiteindelijk zullen we zien dat organisaties iets van de opgeslagen energie in hun UPS-systemen gaan gebruiken om netbeheerders te helpen het hoofdstroomnetwerk aan te sturen. De statische opslag van al die energie wordt al lang gezien als een toekomstige inkomstenbron. Hierdoor komen we steeds dichter bij het werken met reguliere applicaties.

4. Nastreven van normalisatie: datacenters blijven te complex om apparaten volledig te standaardiseren, zelfs in een tijd van modulaire en prefab-ontwerpen. Maar dat betekent niet dat er geen ontwikkelingen zijn. Zo is er interesse om materiaalonderdelen te standaardiseren en ze datacenterbreed te normaliseren, bijvoorbeeld door consistent dezelfde typen architecturen en apparaten te gebruiken. Het doel? Minder apparatuurkosten, in combinatie met een korte lever- en installatietijd. En het vereenvoudigen van diensten en onderhoud.

5. High-power processors en geavanceerde koelsystemen: naarmate de processorgebruiksnelheden toenemen om geavanceerde toepassingen zoals gezichtsherkenning of geavanceerde gegevensanalyse uit te voeren, creëren high-power processors een behoefte aan innovatieve methodes van thermisch beheer. Directe waterkoeling bij de chip is bijvoorbeeld een rendabele oplossing, wat betekent dat de processor of andere componenten gedeeltelijk of volledig worden ondergedompeld in een vloeistof voor warmtedissipatie. Deze koelingsmethode wordt vooral gebruikt in high-performance computingconfiguraties. Maar de voordelen maken de inzet ook voor andere systemen interessant. Denk aan betere serverprestaties, verbeterde efficiëntie bij hoge temperaturen en lagere koelkosten. Een ander gebied van innovatie in thermisch beheer is extreme watervrije koeling, een steeds populairder alternatief voor traditioneel gekoeld water.

Partners