13-02-2019

Andela krijgt investering van 100 miljoen dollar van Al Gore

Deel dit bericht

Generation Investment Management, de investeringsmaatschappij van Al Gore, leidt een financieringsronde van 100 miljoen dollar in Andela, waar Afrikaanse computerprogrammeurs op afstand werken voor Amerikaanse bedrijven. Hierdoor komt het startkapitaal van de Afrikaanse outsourcer tot 180 miljoen dollar. De Generation-deal zou de op twee na grootste venture-investering ooit zijn voor een Afrikaanse startup, aldus onderzoeksbureau CB Insights.

Het in 2015 opgerichte Andela traint ontwikkelaars in onder andere Nigeria en Kenia voor contractwerk met Amerikaanse werkgevers. Het bedrijf is actief in Kenia, Nigeria, Oeganda en Rwanda en heeft ongeveer 1100 ontwikkelaars en staf in dienst die voor meer dan 200 bedrijven werken, waarvan bijna 90 procent in de Verenigde Staten. Binnen enkele jaren verwacht het bedrijf 10.000 ontwikkelaars bij klanten te kunnen plaatsen. Het hoofdkantoor van Andela bevindt zich op West 29th Street in Manhattan.
Het idee voor Andela begon met een Nigeriaanse online educatie-startup genaamd Fora, meldt Bloomberg. Oprichter Iyinoluwa Aboyeji ondervond dat zijn bedrijf moeite had om kapitaal aan te trekken. Ook Jeremy Johnson stuitte met zijn bedrijf 2U op hetzelfde probleem. Tijdens een bijeenkomst in New York ontstond het ruwe idee voor Andela. Johnson zou aanvankelijk optreden als investeerder en bestuurslid maar werd al snel CEO van de startup, waarna Aboyeji in 2016 Andela verliet. Vervolgens vond Andela in het Chan Zuckerberg-initiatief, de filantropische organisatie gesteund door de oprichter van Facebook, de eerste investeerder in het bedrijf.

Outsourcingmodel
Leidinggevenden en investeerders van Andela nemen afstand van het klassieke outsourcingmodel. Je hoeft niet te doen wat India deed, meent Johnson. Volgens hem wil Andela meer concurreren op kwaliteit dan op prijs. Zijn ontwikkelaars zijn nauwer geïntegreerd in de activiteiten van hun klanten dan traditionele offshorewerkers en zijn ingehuurd voor een bepaalde periode in plaats van specifieke projecten. Andela's onderscheidende factor is volgens Johnson de software die het gebruikt om sollicitanten te beoordelen, te trainen en vervolgens hun prestaties te volgen zodra ze aan het werk zijn. Andela staat in overleg met klanten om te bepalen welke computertalen en ontwikkelingsvaardigheden het meest gevraagd zijn. In de directe toekomst wil men gebruik maken van AI voor een recommendation engine die betere matches tussen programmeertalent en werkgevers moet bewerkstelligen.

Meer informatie: Andela

Partners