15-02-2019

Progress: belangrijke Data Connectivity blokkades bij migratie naar de cloud

Deel dit bericht

Progress heeft de resultaten van het 2018 Data Connectivity onderzoek bekendgemaakt. In het jaarlijkse onderzoek deelden meer dan 1.400 business en IT-professionals in verschillende sectoren en regio’s hun inzichten in de laatste trends binnen de snel veranderende markt voor zakelijke data.

De bevindingen tonen datagerelateerde factoren die essentieel zijn voor organisaties die naar de cloud migreren: data-integratie, realtime hybride connectiviteit, gegevensbeveiliging, op standaarden gebaseerde technologie en open analytics.

Bevindingen zijn onder meer:
• Zakelijke data zijn de afgelopen tien jaar drastisch veranderd qua hoeveelheid, diversiteit en snelheid. Door de toename van het aantal databronnen, hybride omgevingen, voortdurend veranderende API’s en nieuwe datatypes, combineren bedrijven steeds meer data uit verschillende bronnen. Zij zijn dan ook op zoek naar een eenduidige kijk op data. Bijna 50 proent van de respondenten benoemt het hebben van steeds meer verschillende databronnen als een belangrijk pijnpunt. Data-integratie wordt daarmee gezien als de belangrijkste uitdaging.
• Data-integratie biedt een 360 graden overzicht van alle zakelijke data. Maar gaat ook gepaard met een aantal uitdagingen zoals een moderne infrastructuur (cloud en big data), hybride connectiviteit en datavariatie. 44 procent van de respondenten maakt zich zorgen over de integratie van clouddata met on-premise data, waardoor realtime hybride connectiviteit van cruciaal belang wordt.
• Daarnaast is ook beveiliging een complex onderwerp en die complexiteit blijft groeien. Omdat organisaties blijven investeren in business intelligence, big data, IoT en cloud, introduceren IT-teams steeds geavanceerde beveiligingsmechanismen om de toegang tot gegevens te autoriseren en te versleutelen. Daarbij hebben organisaties te maken met compliancestandaarden en wetten en beveiligingsrisico’s, zoals gebruikers die misbruik maken van het vertrouwen. De toegenomen kwetsbaarheid van de gegevensbeveiliging, boetes en regelgeving creëren dan ook nieuwe uitdagingen en kansen voor data-integratie. Meer dan 65 procent van de respondenten zegt dat ze moeten voldoen aan een of meer standaarden op het gebied van beveiliging.

• Het is voor organisaties erg belangrijk om hun data via standaard API’s toegankelijk te maken voor moderne applicaties om hiermee de concurrentie een stap voor te blijven. Omdat het aantal gegevensbronnen in hoog tempo blijft groeien wordt toegang op basis van standaarden steeds populairder. Meer dan 50 procent van de respondenten gebruikt momenteel ODBC en/of REST.
• Maar liefst 65 procent van de business en IT-professionals kiest voor REST/web API’s voor databases. REST API’s zijn het standaardkader voor applicatie-integratie.
• Relationele databases zijn nog steeds van cruciaal belang voor veel bedrijven, aangezien SQL Server (55 procent), MySQL (40 procent) en Oracle (37 procent) nog steeds actief gebruikt worden door een groot gedeelte van de onderzochte bedrijven. Hoewel er tussen 2017 en 2018 een daling van 13 procent van het gebruik van on premise hebben gezien, als gevolg van cloudmigraties. Hoewel de cloud voordelen heeft, zoals een goedkope infrastructuur en hoge beschikbaarheid, blijven veel bedrijven in de cloud nog steeds on-premise door potentiële beveiligingsrisico’s.
• Organisaties willen cloud applicaties kunnen verbinden met hun favoriete analysetools of programmeertaal, hierdoor is het concept van open analytics in opkomst. Gemiddeld gebruiken organisaties 2,5 verschillende BI-rapportagetools. Dit onderstreept de behoefte aan universele BI-connectoren om een verscheidenheid aan behoeften te kunnen ondersteunen.
En verder:
• Adoptie van NoSQL is toegenomen van 57 tot 68 procent.
• Tableau (22 procent), Power BI (18 procent) en Qlik (16 procent) zijn de marktleiders in datavisualisatie.

Hoogste normen voor gegevensbeveiliging
“Ondernemingen willen de kracht van hun data benutten om concurrentievoordeel te behalen, terwijl ze tegelijkertijd ook de hoogste normen voor gegevensbeveiliging hanteren”, vertelt John Ainsworth, SVP Core Products bij Progress. “Uiteenlopende databronnen, migratie naar de cloud, self-service BI-eisen en toenemende overheidsvoorschriften creëren uitdagingen voor elke organisatie. Progress DataDirect wil klanten helpen om deze uitdagingen te overwinnen en de volgende generatie van krachtige data-oplossingen en bedrijfsapplicaties te creëren”, aldus Ainsworth.

Download hier het volledige Data Connectivity Onderzoeksrapport.

Partners