20-03-2019

Kaders voor data-uitwisseling na Brexit blijven nog onduidelijk

Deel dit bericht

Met nog enkele dagen te gaan voor de officiële Brexit-datum is het nog steeds onzeker wat voor gevolgen de Brexit gaat hebben voor de uitwisseling van data met het Verenigd Koninkrijk. Nu de deal met de EU voor de tweede keer is weggestemd door het Britse Lagerhuis, vervallen de afspraken die de EU en het VK op dit thema hadden gemaakt. Wat daarvoor in de plaats komt, is onduidelijk.

Als de Brexit-datum in overleg met de Europese Unie alsnog wordt uitgesteld, betekent dit meer tijd om tot nieuwe afspraken te komen. De onzekerheid voor bedrijven is helaas nog niet verdwenen. Het is onduidelijk wat de nieuwe kaders voor gegevensuitwisseling worden – als die al nodig zullen zijn.

Als het Verenigd Koninkrijk na de Brexit geen onderdeel meer is van de Europese Unie, krijgt het land een andere status: het wordt een ‘derde’ land. In de Europese wet is vastgelegd dat gegevens van Europeanen die zijn opgeslagen buiten de Europese Unie, een gelijkwaardig beschermingsniveau moeten hebben als voor data-opslag binnen de EU.

Bedrijven moeten zelf inschatten hoe ze op een Brexit anticiperen en hun eigen maatregelen nemen. Er zijn diverse opties: nieuwe contracten afsluiten, van leverancier veranderen of data verhuizen naar een ander datacenter. Deze maatregelen hebben echter een flinke doorlooptijd en vragen in veel gevallen om grote investeringen. Dat terwijl er een reële kans is dat het toch niet nodig blijkt te zijn. Bijvoorbeeld als er alsnog een deal komt, de EU en het VK snel tot nieuwe afspraken komen of de Brexit helemaal niet doorgaat.

Oproep tot overgangsperiode
Nederland ICT vindt dat ondernemers niet met zo’n dilemma opgezadeld moeten worden. Daarom heeft de branchevereniging aan de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd om een overgangsperiode in te stellen, waarbij de oude regels nog 15 maanden blijven gelden, zodat iedereen voldoende tijd heeft om de juiste maatregelen te bepalen en uit te voeren.

Tags:

Data

Company:

Nederland ICT

Partners