04-04-2019

Vier tips om het meeste uit Mendix' hackathon MxHacks te halen

Deel dit bericht

Op 16 en 17 april vindt het low-code evenement Mendix World 2019 plaats in Rotterdam. Voorafgaand aan het event wordt op 15 april de hackathon MxHacks georganiseerd. Hackathon-veteranen en first-timers komen samen om te strijden in een 24-uurs hackfestijn. Overweeg je mee te doen of heb je je al ingeschreven? We geven je vier essentiële tips om alles uit deze hackathon te halen.

1. Gebruik MxHacks om je netwerk uit te breiden
Mocht je winnen, dan is dat de spreekwoordelijke kers op de taart. Maar het échte winnen zit ‘m in iets anders: MxHacks is jouw kans om andere Mendix-ontwikkelaars te ontmoeten, van beginners tot experts en van UX-ontwerpers tot hardcore backend-programmeurs. Het is jouw kans om je netwerk uit te breiden en je Mendix-carrière een boost te geven. Door de deelname aan MxHacks ben je bovendien verzekerd van gratis toegang tot Mendix World waar zo’n 3500 professionals samenkomen.

2. Volg workshops om creatiever en productiever te worden
Denk jij dat een hackathon een 24 uur durende intense verstrengeling met je laptop is? Dat is het niet. De meeste hackathons hebben vele extra’s op het programma, zoals presentaties, workshops, een game room en een bar of lounge waar je kunt ontspannen en een praatje maken met andere ontwikkelaars. Meedoen aan een hackathon betekent dus in een korte tijd veel, ontzéttend veel leren.

Bij MxHacks is dit niet anders. De hele dag door zijn er workshops waarin je leert hoe je je productiviteit en creativiteit kunt versnellen, je bijgespijkerd wordt over nieuwe technologieën en die je helpen je vaardigheden te verbeteren. Meedoen is een geweldige manier om los te komen als je vast zit in je carrière of een project. Experts in zowel hackathons als Mendix ontwikkeling delen hun expertise in gratis sessies van 30 minuten.

3. Beantwoord deze vragen voordat de hackathon start
Hoewel je 24 uur hebt om je applicatie te bouwen, kun je je kansen maximaliseren met een goede voorbereiding. Natuurlijk, je mag pas op de hackathon zelf beginnen met bouwen.
Maar er zijn enkele dingen waar je van tevoren over na kunt denken:
- Bepaal de omvang van de app
- Is het een mobiele of web-app? Of allebei?
- Maak een aantal mockups/wireframes
- Welke technologieën gaan deel uitmaken van je app? GPS, machine learning?
- Denk vast aan een naam voor de app
- Bepaal wie de app gaat gebruiken

4. Maak een timeline voor de ontwikkeling
24 uur klinkt lang, maar dat is het niet. Denk vast na over hoe je je dag in wilt delen. Zo haal je het maximale uit je hackathon-ervaring. We maakten een ruwe tijdsindeling voor je als leidraad.

Eerste uur: volg de introductie en presentaties van cases.

Tweede uur: kies een case of sluit je aan bij een team als je je individueel aangemeld hebt. Maak afspraken over wie wat doet zodat je elkaar niet in de weg loopt. Wie maakt de pagina’s en navigatie? Wie maakt de ontwerpen en UX? Hoe zit het met integraties? Vergeet ook de presentatie voor de juryleden niet!

3 tot 22 uur: hack your heart out! Dit is de tijd om te creëren, te maken en te innoveren. Enkele tips om het maximale uit deze ervaring te halen:
- Plan rustmomenten in, zowel de korte als de lange, zodat er altijd iemand in je team aan de oplossing werkt. Een dutje van een tot twee uur helpt bij productiviteit en verkleint de kans op fouten.
- Benoem de persoon die gaat pitchen. De 5 minuten pitch is waarschijnlijk het belangrijkste moment van de hele hackathon. Selecteer voordat je begint met hacken een persoon in je team die gaat pitchen, zodat deze zich daarop kan voorbereiden.
- Woon trainingssessies bij. Zoals al eerder gezegd kunnen de trainingssessies de winkansen van je team stimuleren en zijn ze een geweldige manier om iets nieuws te leren.

22 tot 24 uur: streef ernaar om je applicatie twee uur vóór de deadline klaar te hebben. Op die manier heb je wat ruimte voor laatste testen, bugfixing en het voorbereiden van de pitch. Begin nu zeker niets nieuws meer.

Mocht je je nog niet hebben ingeschreven voor MxHacks, doe dat dan nu hier. Zorg ervoor dat elk teamlid zich individueel registreert. Heb je geen team? Geen probleem, je kunt je individueel aanmelden en je aansluiten bij een team voor de hackathon.

Partners