16-04-2019

Startsalaris Nederlandse developer boven modaal in 2018

Deel dit bericht

De gemiddelde Nederlandse developer verdient vanaf het begin van zijn carrière boven modaal, met een gemiddeld startsalaris van € 36.000 bruto per jaar.

Met één jaar werkervaring stijgt dit gemiddeld jaarloon naar ruim 1,2 keer modaal, van € 43.500 gemiddeld. Dit blijkt uit cijfers van Honeypot, dat de loongegevens heeft verzameld van Nederlandse ontwikkelaars die het afgelopen jaar via het banenplatform een baan hebben gevonden. Ongeacht het ervaringsniveau ligt het gemiddelde bruto jaarloon voor developers in Nederland op € 47.416. Backend engineers verdienen het meest, met een gemiddeld bruto jaarinkomen van € 50.208.

In totaal werken er naar schatting 300.000 developers in Nederland, waarvan meer dan 215.000 in Amsterdam. Nederland, en Amsterdam in het bijzonder, is een tech-hotspot in Europa, en de op twee na grootste stad voor professionele softwareontwikkelaars, na Londen en Parijs. De stad is recent door Hubspot uitgeroepen als Europa’s beste werkplek, mede dankzij de hoge lonen.

Gouden tijden voor starters
Uit cijfers van Honeypot blijkt dat Nederlandse ontwikkelaars de grootste stappen kunnen maken aan het begin van hun carrière. Startende developers verdienen gemiddeld € 36.000 bruto per jaar. Hun collega’s met een jaar ervaring verdienen gemiddeld € 43.500: een verschil van ruim 20 procent. Developers met zes jaar ervaring of meer hebben het hoogste gemiddelde jaarloon in Nederland met € 55.000 bruto.

“De vele hoofdkantoren van multinationals en de bloeiende startupscene maken Amsterdam tot een utopia voor developers. Er ontstaat daardoor een groeiende behoefte aan tech-professionals en dat heeft een positief effect op de lonen. Zeker in de eerste fase van een carrière als developer kun je in Nederland grote stappen maken, zo blijkt uit onze cijfers,” vertelt Laura Schukkink, country lead van Honeypot Nederland.

Loonverschillen
Backend engineers zijn in iedere ervaringscategorie de grootverdieners van de Nederlandse developer-community, met een gemiddeld bruto jaarloon van € 50.208. Deze developers hebben het hoogste gemiddelde startsalaris met € 40.000 bruto per jaar, dat op kan lopen tot gemiddeld €56.250 met acht jaar ervaring. Ook de hoogste uitschieter van de dataset zit in deze categorie, met een gemiddeld bruto jaarloon van € 75.000 per jaar.

Van de verschillende developer-typen verdienen de full-stack engineers gemiddeld het minst met €46.500 per jaar. Frontend engineers hebben het laagste startsalaris. Zij beginnen hun carrière precies modaal met gemiddeld € 35.000 bruto per jaar. Met een jaar ervaring stijgt het gemiddelde inkomen echter wel het hardst. Gemiddeld verdienen frontend engineers met een tot twee jaar ervaring € 10.000 meer ten opzichte van frontend engineers in het eerste jaar van hun loopbaan, een verschil van zo'n 28 procent.

Partners