27-05-2019

Atos maakt kwantum-programmering met myQLM beschikbaar

Deel dit bericht

Atos heeft tijdens de Atos Technology Days myQLM gelanceerd: een programma dat tools voor kwantum-programmering gratis beschikbaar stelt aan wetenschappers, studenten en ontwikkelaars. Met deze introductie maakt zij kwantum-simulaties breed toegankelijk en stimuleert Atos innovaties in kwantum computing. Achttien maanden na de lancering van de krachtige kwantum-simulator Atos Quantum Learning Machine, die in staat is meer dan 41 kwantum bits (Qubits) te simuleren - blijft Atos innoveren op het gebied van kwantum computing. Dit doet zij door de ecosystemen van QLM-gebruikers in staat te stellen zélf kwantum-algoritmes te ontwikkelen.
 
myQLM komt voort uit de Atos QLM-simulator en is een python-programmeertaal voor de ontwikkeling en simulatie van kwantum-programma’s op individuele desktops. Het myQLM-programma bestaat uit de volgende onderdelen:
- De distributie van myQLM-software onder klanten en eindgebruikers van Atos QLM. Zij kunnen programmeren in AQASM (Atos Quantum Assembly Language) en in de pyAQSM-programmeertaal. Ook kunnen zij hun programma’s op hun eigen computers testen op basis van digitale simulaties.
- De mogelijkheid om programma’s die met behulp van myQLM zijn ontwikkeld te laten draaien op een echte Atos Quantum Learning Machine-toepassing via een speciale portal.
- Toegang tot een community van myQLM-gebruikers voor het delen van best practices, uitwisseling van libraries en kwantum-applicatiecodes en voor het bieden van onderlinge ondersteuning.
- Interoperabiliteit met andere kwantum computing-frameworks. Atos waarborgt transparantie en interoperabiliteit door het beschikbaar stellen van open source translators via myQLM aan andere kwantum-programmeeromgevingen.

Nieuwe stap
“Met myQLM zetten we een nieuwe stap op het gebied van kwantum computing. Het bieden van gratis toegang tot kwantum-programmeren en -tests aan wetenschappers, studenten en ontwikkelaars maakt kwantum-simulaties breed toegankelijk. Hiermee wordt de reikwijdte van kwantum computing, een technologie die de toekomst van computing in de komende jaren zal bepalen, een stuk groter”, vertelt Thierry Breton, bestuursvoorzitter en CEO van Atos.

myQLM is verkrijgbaar voor klanten van Atos QLM. Ook kunnen startups die actief zijn op het gebied van kwantum-research en wetenschappelijks labs deelnemen aan het myQLM-programma van Atos. In november 2016 lanceerde Atos een ambitieus programma om in te spelen op de mogelijkheden van kwantum computing. Atos was hiermee de eerste IT-dienstverlener die erin slaagde quantum noise te modelleren. Tot nu toe heeft zij Quantum Learning Machines geïnstalleeerd in verschillende landen, waaronder Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Hiermee heeft Atos belangrijke onderzoeksprogramma’s in verschillende sectoren ondersteund.

Partners