07-06-2019

IBM brengt Data Science and Database Management samen in Db2

Deel dit bericht

IBM heeft een upgrade aangekondigd van haar Db2-database, die bedrijven in staat stelt AI en data science samen te brengen in hun databasebeheerprocessen, om gemakkelijker AI in applicaties in te bouwen en meer inzicht te krijgen in hun data.

Een van de vele verbeteringen in Db2 versie 11.5 is ingebouwde ondersteuning voor data science ontwikkeling. Door middel van een reeks nieuw beschikbare stuurprogramma's voor meerdere open source programmeertalen en frameworks, zal het nu eenvoudiger zijn voor ontwikkelaars om machine learning-modellen te analyseren en te bouwen in applicaties die Db2 gebruiken. De uitbreidingen zijn ontworpen om Db2-ontwikkelaars gemakkelijker te helpen applicaties te schrijven die minder beheer vereisen, beter bestand zijn tegen uitval en productiviteit helpen verbeteren.
De ondersteunde talen omvatten Go, Ruby, Python, PHP, Java, Node.js en Sequelize. Daarnaast is er ondersteuning voor populaire frameworks zoals Visual Studio Code en Jupyter notebook. De laatste stuurprogramma's en codevoorbeelden voor elk zijn nu beschikbaar op GitHub.

Ook nieuw in Db2 11.5 is de Augmented Data Explorer, een nieuwe natuurlijke taalzoekfunctie die is ontworpen om ontwikkelaars een traditionele, op een zoekmachine lijkende ervaring te bieden. Gebruikers kunnen vragen stellen aan Db2 en resultaten ontvangen in datavisualisaties en samenvattingen geschreven in natuurlijke taal. Daarnaast is de tool, die is gecontaineriseerd voor eenvoudige implementatie en beheer, voorzien van dynamische visualisatie, die de verkenning van datasets kan versnellen bij applicatiebouw.

Datavirtualisatie
Naast deze voordelen kunnen Db2-gebruikers en ontwikkelaars profiteren van de nieuwe mogelijkheden in IBM’s Data Virtualization-technologie - die al beschikbaar is met IBM Cloud Private for Data. Datavirtualisatie is ontworpen om gebruikers in staat te stellen eenvoudig door verschillende gegevensbronnen te zoeken. Hiermee kunnen ontwikkelaars en data engineers zich richten op ontwikkeling, waardoor de tijd die wordt besteed aan extractie, transformatie en laden (ETL) die gepaard gaan met het verplaatsen van data tot een minimum wordt beperkt. Db2 bevat nu ook BlockChain-ondersteuning waarmee applicatieontwikkelaars rechtstreeks gegevens uit een BlockChain kunnen ophalen en die data kunnen combineren met andere gegevensbronnen voor analyses of dashboards.
De uitgebreide taalondersteuning en nieuwe mogelijkheden maken deel uit van een bredere strategie om het IBM Hybrid Data Management-portfolio van Db2-oplossingen verder te ontwikkelen in het tijdperk van AI.

Gestroomlijnd portfolio
Met de toevoeging van Db2 11.5 heeft IBM het portfolio gestroomlijnd naar drie edities met dezelfde gemeenschappelijke codebasis: Db2, Db2 Standard en Db2 Advanced. IBM Db2 heeft een gratis proefversie voor ontwikkelaars en is bedoeld voor een single application ontwikkelaar voor ontwerp, bouw, testen en prototypen van applicaties voor implementatie op Db2-client- of serverplatforms. Deze editie bevat alle mogelijkheden van Db2 maar heeft specifieke hardwarebeperkingen.
Db2 Standard is ontworpen voor productiesystemen in middelgrote bedrijven en afdelingen binnen grote organisaties. Db2 Advanced is ontworpen voor middelgrote tot grote bedrijven en geoptimaliseerd voor transactionele en operationele analytische werkbelastingen. Db2 Advanced heeft geen computer- of opslagbeperkingen en kan worden geïmplementeerd op fysieke en virtuele servers. Het wordt geleverd als onderdeel van het IBM Hybrid Data Management Platform, waardoor beheerders eenvoudiger toegang hebben tot mogelijkheden buiten de transactiedatabase.

Meer informatie: IBM

Partners