01-07-2019

ING: Hoge groei softwaresector dankzij digitalisering economie

Deel dit bericht

Volgens ING komt in 2019 de volumegroei in de software- en servicessector uit op 3,5 porcent met als drijvende krachten cloud computing en de digitalisering van bedrijfsmodellen. Cloudgebruik is in Nederland groot door goede digitale infrastructuur en gedigitaliseerde economie. Maar geschikt personeel vinden zet nog altijd een rem op de groei van de sector. Vier op de tien ondernemers signaleert dit als belemmering.

Nederlandse bedrijven behoren binnen Europa tot de koplopers in het gebruik van de cloud. Bijna de helft maakt gebruik van bijvoorbeeld cloud e-mail, opslag of meer geavanceerde diensten zoals software appplicaties voor boekhouden, relatiebeheer (CRM) of een platform voor rekenkracht om software op te draaien. Ook bij die geavanceerde diensten zit Nederland (33 procent), samen met de Scandinavische landen in de kopgroep. De goede Nederlandse digitale infrastructuur (onder andere verbindingen, datacenters en cloud providers) en hoge digitaliseringsgraad van bedrijfsleven en instellingen zijn hier een belangrijke verklaring voor.

Software sector groeit met 3,5 procent in 2019
Software blijft een groeimarkt, gedreven door cloud computing en de digitalisering van de economie. Hierdoor is software in steeds meer delen van een onderneming onmisbaar voor het aanbieden van producten en diensten. De software en services sector is dan ook een sterk groeiende sector. Na een volumegroei van 5 procent in 2018, volgt in 2019 een toename van 3,5 procent. Ook in 2020 groeit de sector naar verwachting sneller dan de economie.

Meer fusies en overnames
De consolidatie in de softwaresector gaat in 2019 verder. Private equity partijen, grote serviceproviders en softwarebedrijven uit binnen- en buitenland nemen regelmatig (kleinere) marktspelers over. Vooral Visma was in 2018 actief op de Nederlandse markt. CBS-cijfers laten een toename van het aantal fusies en overnames zien van 40 procent in 2018. In het eerste kwartaal van 2019 waren er een kwart meer transacties (150) ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Bij belangrijke klanten als de overheid, industrie en de financiële sector gaan investeringen in digitalisering verder.

Personeelstekort remt groei
De schaarste aan geschikt personeel is een constante uitdaging, waarbij de concurrentie ook van buiten de sector komt: Ongeveer twee derde van de IT-functies bevindt zich buiten de ICT sector. De huidige krappe arbeidsmarkt is voor veel bedrijven een groeibelemmering. In het tweede kwartaal ziet bijna vier op de tien software en services bedrijven een tekort aan personeel als rem op de groei.

Meer informatie: ING

Partners