04-07-2019

GraphQL: intern Facebook-project uitgegroeid tot online standaard

Deel dit bericht

Honeypot, banenplatform voor developers, heeft 'GraphQL: The Documentary' onthuld tijdens de tweede GraphQL Conferentie in Berlijn. De dertig minuten durende film toont hoe de creatie van drie Facebook-ontwikkelaars in hoog tempo door de voltallige tech-industrie werd omarmd. Aanvankelijk werd de querytaal ontwikkeld door de drie developers als een intern project ter ondersteuning van de mobiele Facebook website en app.

GraphQL is ontwikkeld met het doel de interactie tussen gebruikers en servers flexibeler en sneller te maken. De open source taal wordt gebruikt om applicaties met elkaar te laten praten, ongeacht in welke taal die zijn geschreven. Het is de tolk die informatiestromen begrijpelijk kan maken voor een mobiele app, en een applicatie op een server. Daarnaast zorgt het voor een efficiënte interactie, waardoor de overdracht van data tot een minimum wordt beperkt. De open source taal zorgt daardoor voor snellere applicaties die in veel kortere tijd ontwikkeld kunnen worden. Dankzij GraphQL kan Airbnb bijvoorbeeld “tien keer sneller ontwikkelen dan in het verleden”, aldus Adam Neary, software engineer bij Airbnb,

Oprichters en geschiedenis
In 2012 zag GraphQL het levenslicht als een intern project bij Facebook. Lee Byron, Nick Schrock en Dan Schafer ontwikkelden de taal, nadat bleek dat de mobiele website van Facebook niet naar wens werkte en de Facebook app niet met de destijds bestaande frameworks gebouwd kon worden. In 2015 maakte Facebook de querytaal voor API’s openbaar beschikbaar. Vier jaar na de introductie van de open-source variant van GraphQL wordt het gedragen door de Linux Foundation met de steun van een coalitie aan industrie leiders als Airbnb, New York Times, Mixcloud, KLM en Twitter.

Release ‘GraphQL: The Documentary’
“De developer-community vormt het fundament onder de digitale economie. Met onze documentaires willen we de fascinerende innovaties die daar plaatsvinden delen met de wereld. De kracht van een community en innovatie komen samen in deze documentaire over GraphQL. Het is geweldig om te zien dat ook de derde Honeypot-documentaire weer met zoveel enthousiasme is ontvangen,” vertelt Laura Schukkink, Country Lead van Honeypot Nederland.

De documentaire is hier te kijken op YouTube

Partners