19-07-2019

Mendix verlegt grenzen in low-code met summer release 2019

Deel dit bericht

Mendix, onderdeel van Siemens en aanbieder in low-code en no-code applicatie-ontwikkeling, kondigt in de 'summer release 2019' de beschikbaarheid aan van Mendix Studio en Studio Pro. Deze geïntegreerde ontwikkelomgeving wil de wereld van software-ontwikkeling ingrijpend veranderen door ontwikkelaars van verschillende niveaus en met diverse vaardigheden te ondersteunen. Verder bevat het Mendix-platform nu Mendix Assist, een krachtige AI-tool voor het bouwen van low-code apps die zowel geschikt is voor citizen developers als professionele ontwikkelaars.

Met de summer release 2019 heeft Mendix nog een andere primeur: het brengt native mobile ontwikkeling naar de wereld van low-code. Zo kunnen ontwikkelaars met verschillende skill sets gebruiksvriendelijke apps bouwen die innovatie stimuleren, medewerkers ondersteunen in hun werk en consumer engagement verhogen. De aankondiging bevestigt de leiderschapspositie van Mendix als de technologische en marktleider in low-code waarmee het herdefinieert hoe moderne software in de 21ste eeuw gebouwd zou moeten worden.

Mendix zorgt voor een drastische toename van het aantal medewerkers dat volledig kan participeren in het proces van software-ontwikkeling en verhoogt de snelheid waarmee waarde kan worden toegevoegd. Hierbij wordt ook IT governance gewaarborgd in een transparante, geïntegreerde omgeving die continue performance en beschikbaarheid van belangrijke digitale systemen van de organisatie garandeert. Ook wordt het type applicatie dat kan worden ontwikkeld uitgebreid met native mobile, conversational apps, chatbots en verschillende toepassingen voor augmented reality, virtual reality en wearables.  

Minder druk op de IT-afdeling voor digitale oplossingen
De nieuwe mogelijkheden die Mendix aankondigt zijn erop gericht om de grote druk die op IT-afdelingen wordt uitgeoefend te verlichten. Zij hebben onvoldoende mankracht, tijd en resources om een groeiende backlog aan digitale oplossingen te leveren voor bedrijfskritische behoeften. Mendix dicht dit gat door business experts zonder technische kennis een basis te bieden om zelf applicaties te kunnen ontwikkelen.

De intuïtieve drag-and-drop interface van Mendix Studio geeft tech-savvy business-gebruikers de kans om waarde te halen uit statische databestanden zoals Excel spreadsheets. Niet technische ‘no-coders’ kunnen deze informatie binnen enkele minuten transformeren naar live, schaalbare, interactieve applicaties. Door Excel data te importeren in Mendix’s IDE, wordt het snel geconverteerd naar applicaties via geformatteerde design templates. Hiermee wordt CSS coding overbodig. Tegelijkertijd geeft het Mendix-platform de IT-afdeling volledig inzicht en controle over de governance, security en performance van de applicaties.  

AI versnelt ontwikkeling en zorgt voor betere softwarekwaliteit
De tweede generatie van Mendix Assist, een AI-tool die helpt bij het bouwen van low-code apps, verkort de leercurve voor nieuwe ontwikkelaars die geavanceerde hulp nodig hebben bij het creëren van apps. Ook kunnen ervaren ontwikkelaars met de tool repeterende werkzaamheden versnellen, fouten voorkomen en de softwarekwaliteit verbeteren. Om het algoritme van Mendix Assist te ontwikkelen is de machine learning software getraind met data uit 5 miljoen applicatiemodellen uit 15 verschillende sectoren van de afgelopen tien jaar.

Versie 2.0 is heeft een sterke positie in vergelijking tot andere AI-assisted toepassingen voor software-ontwikkeling. Zo biedt het 95 procent accuraatheid in de aanbevelingen die het doet. Mendix Assist adviseert ontwikkelaars zowel voor als na specifieke acties waaraan ze werken. Het doet ook aanbevelingen gebaseerd op de grotere context van de specifieke webpagina of het event dat de huidige actie triggerde.  

Mendix brengt native mobile development voor low-code
Mendix blijft de grenzen verleggen met hetgeen low-code kan bieden en is naar eigen zeggen het enige low-code applicatie-platform dat native mobile applicaties kan leveren. Door het integreren van low-code abstractie van iOS, Android, Java en Objective-C programmeren in Mendix Studio Pro, kunnen alle ontwikkelaars een hoogwaardige user experience op mobiele apps bieden met de native device-specifieke gebaren, animaties en micro-interacties die gebruikers verwachten.

“Met het ontwikkelen van onze applicatie op Mendix wilden we klanten op ieder kanaal self-service toegang bieden tot hun financiën. Zonder dat we daarvoor verschillende code bases hoefden te schrijven en beheren,” zegt Joost Landman, business architect bij de Rabobank.

Mobiele ontwikkelfuncties
Met de summer release 2019 hebben ontwikkelaars nu toegang tot de volgende krachtige mobiele ontwikkelfuncties:  
• Meer dan 50 pre-built connectoren voor functionaliteit van mobiele apparaten zoals camera, geolocatie, biometrische authenticatie en Bluetooth enablement. Plus diensten zoals  conversational chatbots en voice interfaces als Alexa en Siri.
• Offline-first design voor het bouwen van betrouwbare apps die zorgen voor een goede gebruikservaring als de connectiviteit slecht of zelfs afwezig is.
• Een uitgebreide set out-of-the-box user interface-onderdelen inclusief kaarten, sliders, cirkels en staven die voortgang weergeven, tab containers en barcode scanners. Ontwikkelaars kunnen ook zelf herbruikbare componenten bouwen gebaseerd op React Native of een nieuwe geïntegreerde JavaScript editor gebruiken om custom, herbruikbare device-activiteiten en applicatielogica te creëren.

Partners