13-08-2019

AWS lanceert querytaal PartiQL

Deel dit bericht

Amazon Web Services heeft PartiQL gelanceerd, een nieuwe querytaal die agnostisch is voor het type database, indeling of model waarin de onderliggende data zijn opgeslagen. De taal is gebaseerd op SQL++ en kan worden gebruikt om data in relationele databases op te vragen, evenals minder gestructureerde systemen, zoals NoSQL-databases en data lakes. AWS heeft de software vrijgegeven als open source onder een Apache 2-licentie.

AWS heeft de nieuwe querytaal op 1 augustus aangekondigd in een blogpost geschreven door vier personen, waaronder Dr. Yannis Papakonstantinou, die toezicht hield op de creatie van SQL++ aan de Universiteit van Californië in San Diego en die momenteel als senior principal scientist voor AWS werkt.

AWS heeft PartiQL gedeeltelijk gebouwd om de uitdagingen op het gebied van dataquery's op te lossen waarmee de detailhandeltak van Amazon te maken heeft. "Amazon's retailbedrijf had al grote reeksen semigestructureerde gegevens, meestal in het Ion-formaat," schreven de auteurs van AWS. Chris Suver, ingenieur bij Amazon, wilde een SQL-achtige taal die zou kunnen worden gebruikt in een veelheid aan verschillende datastores waaronder ION, dat een rijk hiërarchisch dataformaat is op basis van JSON.

PartiQL is goedgekeurd door Don Chamberlin, een van de makers van SQL en tevens adviseur van Couchbase. "Het SQL++ voorstel van Dr. Yannis Papakonstantinou, en talen gebaseerd op SQL++ zoals PartiQL, hebben aangetoond dat de uitbreidingen van SQL die nodig zijn voor het doorzoeken van semigestructureerde gegevens vrij minimaal zijn", schreef Chamberlin in de AWS-blogpost. "Ik hoop dat deze kleine taalextensies helpen bij het faciliteren van een nieuwe generatie applicaties die gegevens verwerken in JSON en andere flexibele formaten, met en zonder vooraf gedefinieerde schema's."

Company:

AWS

Partners