14-08-2019

Atos ontwikkelt privacybestendig sociaal platform gebaseerd op blockchain

Deel dit bericht

Atos neemt actief deel aan HELIOS: een driejarig onderzoeks- en innovatieproject dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie als onderdeel van het H2020-programma. Dit programma is gericht op de ontwikkeling van een nieuwe-generatie gedecentraliseerd sociaal netwerk dat de privacy van en vertrouwelijkheid voor alle gebruikers waarborgt. HELIOS biedt ontwikkelaars bovendien de ruimte om snel en eenvoudig extra social media-functionaliteiten te creëren die resulteren in lagere ontwikkelkosten en zo weinig mogelijk complexiteit.

Het HELIOS-project heeft tot doel een nieuwe generatie, peer-to-peer social medianetwerk te ontwikkelen en valideren, met een op blockchain gebaseerde architectuur als ruggengraat. Deze infrastructuur faciliteert de democratisering van de productie van user-generated content, evenals de promotie en het ten gelde maken hiervan overeenkomstig met ethische beginselen en wettelijke vereisten.

Regie behouden over privacy
In een tijd waarin zich verschillende grote schandalen hebben voorgedaan die een relatie hebben met de integriteit van persoonlijke en vertrouwelijke data moet HELIOS een omgeving creëren waarin gebruikers de volledige regie behouden over hun privacy en het eigenaarschap van de content die zij delen. Hiervan is geen sprake als zij gebruikmaken van reguliere social mediaplatforms.

In samenwerking met vijftien partners, waaronder universiteiten en onderzoekscentra uit alle delen van Europa, zet Atos haar expertise op het gebied van digitale transformaties in. Dit doet zij met de ambitie een robuust platform te ontwikkelen dat is gebaseerd op een open source en modulaire aanpak en een peer-to-peer architectuur met het oog op een hoge schaalbaarheid. Dit maakt ook de weg vrij voor het snel en eenvoudig toevoegen van nieuwe sociale netwerk-functionaliteiten aan HELIOS.

Ontwikkeling
Atos is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, productie en integratie van een 360° video die gebruikers een bijzondere beleving moet bieden, onder meer doordat het de bewegingen volgt die zij met hun apparatuur maken. Deze video kan worden gestreamd en de manier van distributie volgt het peer-to-peer model: gebruikers die 100 procent controle hebben over de content die zij ontwikkelen, kunnen hun video’s delen met wie zij willen en hiervoor enige financiële compensatie ontvangen.
Atos neemt ook deel aan de ontwikkeling van een aantal technische activiteiten: van het beheer en coördineren van specifieke vereisten waaraan technologie moet voldoen tot de ontwikkeling van systeemmodules en systeemintegratie. Dit doet zij met als doel een succesvolle uitrol in Europa mogelijk te maken.

Partners