20-08-2019

Daxx: Oost-Europa favoriet bij outsourcing van software development

Deel dit bericht

Door het tekort aan IT-talent kiezen bedrijven ervoor om te werken met buitenlandse programmeurs. Vier op de tien tech-ondernemers ziet volgens Daxx de krapte op de arbeidsmarkt als de grootste barrière om hun business op te schalen. De meest populaire bestemming is Oost-Europa gevolgd door Aziatische landen, zo blijkt uit onderzoek van Daxx, een Nederlands IT-bedrijf met meerdere vestigingen in Oekraïne.

De afgelopen drie jaar heeft Daxx gesproken met bedrijfsleiders uit Nederlands en de DACH-regio die hun software development uitbesteden. De gegevens zijn verzameld van 98 bedrijven die in Nederland actief zijn en 204 in de DACH-regio

Volgens Imre Wessels van Daxx kiest verreweg de meerderheid van IT-bedrijven voor programmeurs binnen Europa. “De meest populaire bestemmingen binnen Europa zijn Oekraïne, Polen, Roemenië en Wit-Rusland. 66 procent van IT-bedrijven met een nearshore team zitten binnen Europa. 28 procent gaat naar Aziatische landen zoals India en minder dan 4 procent kiest voor Afrika. Afrika is opkomend met als belangrijkste spelers Tunesië, Egypte en Nigeria maar de markt is relatief klein ten opzichte van Oost-Europa en Azië.”

Kostenvoordeel
Voor Noord-Amerikaanse bedrijven is het aantrekkelijk om offshore teams op te zetten in Zuid-Amerika door het geringe tijdsverschil. Voor Nederlandse bedrijven is dat tijdsverschil ten opzichte van Zuid-Amerika juist erg groot. 1 procent van de Nederlandse IT-bedrijven met een offshore team zit in Zuid-Amerika. Uit het onderzoek blijkt dat vooral grotere bedrijven de stap zetten naar India. De meest voorkomende reden is dat deze bedrijven behoefte hebben aan grote IT-teams. India heeft volgens Wessels een kostenvoordeel ten opzichte van Oost-Europa maar de cultuurverschillen zijn groter, waardoor je goede aansturing nodig hebt.

Middelgrote en kleine bedrijven (11-200 werknemers) geven de voorkeur aan Oost-Europa. Wessels: “Deze bedrijven hebben behoefte aan een klein team van enkele programmeurs die zelfstandig kunnen werken.” De verwachting is dat er door de krapte op de arbeidsmarkt meer gewerkt zal worden met programmeurs in het buitenland. 42 procent van de bedrijven geeft aan dit jaar meer te gaan outsourcen.

Meer informatie over het onderzoek

Partners