16-10-2019

Progress benoemt de in 2020 vijf meest gevraagde development-skills

Deel dit bericht

Software-developers hebben niet bepaald te klagen over een gebrek in de vraag naar hun skills. In elke sector is er tenslotte een nijpend tekort aan goede ontwikkelaars. Bedrijven en overheden die de digitale transformatie willen bijhouden - meer een noodzaak dan een keuze - hebben hoe dan ook developers nodig. Geen wonder dat deze beroepsgroep bovenaan staat in de lijst van meest gevraagde professionals van vacaturesite Indeed.

Daarbij zijn er programmeervaardigheden die nog net wat schaarser zijn dan andere. Dit zijn de vijf development-skills waar de meeste vraag naar zal zijn in 2020, aldus leverancier van technologieën voor applicatieontwikkeling en digital experience technologieën Progress.

1. Web development: .NET en JavaScript
Deze oude bekenden zijn nog altijd onverminderd populair. Op .NET-gebied is er nog altijd veel vraag naar alle varianten van ASP.NET. Daarnaast is er een groeiende behoefte aan ASP.NET Core en Blazor. Die laatste technologie is nog vrij nieuw, maar zal de kinderschoenen volgens experts snel ontstijgen. Aan de JavaScript-kant zijn Angular en React absoluut het meest populair.

2. Mobile development
Ontwikkelaars die sterk zijn in mobile development zitten ook in 2020 nog heel erg goed. Mobiele devices zijn voor veel eindgebruikers de apparaten waarmee ze het meest werken. Diezelfde eindgebruikers verwachten dan ook dat alles op mobiele devices optimaal werkt. Het aantal mogelijkheden binnen mobile development is haast oneindig; voor cross-platform ontwikkeling is vooral ervaring met Xamarin of PWA erg waardevol.

3. AI en machine learning
In de afgelopen drie jaar is in de VS het aantal vacatures met 'AI' (kunstmatige intelligentie) of 'machine learning' in de titel volgens Indeed met bijna 100 procent toegenomen. De groeiende populariteit van AI en machine learning zorgt dan ook voor een sterk groeiende vraag naar developers die ervaring hebben met deze technologieën. Organisaties zoeken nu eenmaal steeds meer naar manieren om repetitieve taken te automatiseren en deze trend zal de komende jaren naar verwachting alleen maar doorzetten.

4. Full-stack development
Full-stack developers zijn niet alleen bedreven in het ontwikkelen van de user interface, maar begrijpen ook de business-logica en de database-laag. Als full-stack developer hoef je geen expert te zijn in al deze technologieën, maar je moet wel kennis hebben van al deze onderdelen. Nu steeds meer developers zich specialiseren, zijn deze generalisten bijzonder gewild. Zij hebben het totaaloverzicht op de frontend- en backend-behoeften van een project.

5. User experience development
Een applicatie kan nog zo goed geprogrammeerd zijn, als hij niet gebruiksvriendelijk is, heb je daar weinig aan. Als user experience developer kun je niet alleen een website of applicatie visueel aantrekkelijk maken, je hebt ook verstand van de functionele behoeftes van de eindgebruiker. Daarnaast moet je kunnen samenwerken met designers en gebruikersonderzoek doorvertalen naar interfaces die de beste gebruikerservaring bieden.

“Het beheersen van technische vaardigheden waar veel vraag naar is, is niet voldoende voor ontwikkelaars om succesvol te zijn in de snel veranderende technologiesector”, stelt Sara Faatz, Senior Manager Developer Relations bij Progress. “Ontwikkelaars moeten daarnaast ook in staat zijn om kritisch te denken. Zij moeten een probleem van alle kanten bekijken en een oplossing vinden op basis van logica, onderbouwing en creativiteit. Technologie komt en gaat, maar probleemoplossende vaardigheden en logisch nadenken blijven altijd de basis van applicatieontwikkeling.”

Meer informatie: Progress

Partners