06-11-2019

NPR 5326 richtlijn risicobeheersing ontwikkeling maatwerksoftware beschikbaar

Deel dit bericht

De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor risicobeheersing bij ontwikkeling en onderhoud van maatwerksoftware is nu beschikbaar. ICT-projecten kennen veel risico's. Bij de ontwikkeling van maatwerksoftware komen nog extra risico's kijken. Dit komt onder meer door de grotere omvang en complexiteit van dit soort projecten. De NPR geeft handvatten om deze risico's te beheersen.

NPR 5326 zet bekende risico’s op een rij en legt de verbanden met de maatregelen, die deze risico’s kunnen verminderen. Daarnaast biedt de praktijkrichtlijn een extra hulpmiddel in de vorm van een spreadsheet die inzicht geeft in welke mate voldoende maatregelen zijn genomen.

Voor zowel opdrachtgevers als -nemers
Maatwerksoftware is software die afgestemd en ontwikkeld wordt op basis van wensen en eisen van een klant en kan per klant verschillen. NPR 5326 geldt voor de gehele levenscyclus vanaf het specificeren en ontwikkelen van op maat gemaakte software tot en met het beheren, onderhouden en vervangen. De praktijkrichtlijn is zowel interessant voor de opdrachtgevers en de opdrachtnemers van de softwareontwikkeling als de eindgebruikers en de beheerders van de ontwikkelde software.

Informatiebijeenkomst
Op 17 januari 2020 organiseren de schrijfgroep van NPR 5326 en NEN de informatiebijeenkomst ‘Grip op ICT-projecten met NPR 5326 – de nieuwe richtlijn in de praktijk’. Tijdens deze middag wordt NPR 5326 toegelicht en worden ervaringen met de NPR in de praktijk gedeeld. Binnenkort is aanmelding mogelijk via de website.

NPR 5326 is vrij beschikbaar.

Partners