Data is soms zo gevoelig dat bedrijven deze binnen de eigen organisatie willen houden. Zij kiezen vaak voor een private cloudomgeving op eigen hardware. De implementatie hiervan is echter complex en tijdrovend. Een Private Cloud Appliance (PCA) is een goed alternatief.
Voor het afnemen van een private cloudomgeving zijn er grofweg twee opties, die ieder hun eigen voor- en nadelen kennen. De eerste optie is een private cloudomgeving gehost bij een cloudprovider. In tegenstelling tot een public cloud is deze omgeving gereserveerd voor één partij; een private cloud wordt niet gedeeld. Binnen het datacenter van de cloudprovider worden echter wel private omgevingen van meerdere klanten gehost. Voor sommige bedrijven geeft deze constructie onvoldoende zekerheid.
Private cloud op eigen hardware
Optie twee is voor deze partijen interessant. Zij hosten een private cloud op eigen hardware, die on-premises, bij een lokale hostingpartij of bij een reseller draait. De omgeving en onderliggende hardware is exclusief beschikbaar voor de organisatie, wat extra zekerheid geeft. Bij deze optie is altijd duidelijk waar data is opgeslagen.
De implementatie van een on-premises private cloud is echter complex, zeker indien je functies als multi-tenancy gebruikt. Je creëert in dit geval afgebakende omgevingen, bijvoorbeeld voor verschillende functies of afdelingen. Denk echter ook aan het integreren van de private cloudomgeving in de bestaande IT-omgeving, waarbij legacy-apparatuur en -oplossingen uitdagingen kunnen opleveren.
Private Cloud Appliance
Een PCA biedt uitkomst. Deze software-defined converged infrastructuur appliance functioneert als een schaalbaar datacenter. De PCA is gebaseerd op standaard hardwarecomponenten en integreert alle benodigde elementen zoals rekenkracht, storage, networking en virtualisatie in één pakket. Dit vereenvoudigt niet alleen de implementatie, maar ook de integratie in een bestaande IT-omgeving. De appliance is vooraf geïntegreerd en geoptimaliseerd. Je zet de volledige omgeving hierdoor in één keer op voor de klant.
Een voorbeeld van een grote leverancier van hyperconverged systemen is Oracle, dat Oracle Private Cloud Appliance levert. Deze appliance doet dienst als een schaalbaar datacenter dat gemengde workloads kan verwerken. De private cloudoplossingen van het bedrijf omvatten het cloudplatform, de infrastructuur, applicaties, integratiediensten en lifecycle management tools, evenals managed cloud services.
Voordelen
Een PCA biedt ten opzichte van een traditionele private cloudomgeving verschillende voordelen:
1. Uitvoerig getest
PCA's zijn volledig geoptimaliseerd en uitvoerig getest, wat de kans op storingen vermindert. Ook is een PCA voorzien van terugvalmogelijkheden, zodat een storing in één onderdeel geen gevolgen heeft voor de volledige appliance. Dit vergroot de beschikbaarheid van de cloudomgeving.
2. Gegarandeerde compliance
Organisaties die kiezen voor een private cloud zijn in veel gevallen gebonden aan strenge beveiligingsstandaarden en regelgeving. Een voorbeeld is de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS) voor de verwerking van betaalgegevens. Naarmate meer partijen betrokken zijn bij een implementatie, is compliance steeds lastiger te waarborgen. Doordat leveranciers van PCA's de integratie volledig zelf uitvoeren, kunnen zij compliance garanderen.
3. Snelle implementatie met minder complexiteit
Dankzij zijn geïntegreerde componenten is een PCA kant-en-klaar. Je levert weliswaar in wat betreft maatwerkmogelijkheden, maar krijgt hiervoor veel gemak terug. Zo kan de appliance direct in de ICT-omgeving worden opgenomen, zonder dat hieraan een complexe en langdurige implementatie vooraf gaat. Een implementatie neemt enkele uren in beslag, in plaats van meerdere dagen of zelfs weken.
4. Kortingen op licenties
PCA's maken het mogelijk allerlei applicaties te hosten. Zo ondersteunt de Oracle Private Cloud Appliance niet alleen zijn eigen Linux-besturingssysteem, maar ook Windows, Solaris en andere Linux-distributies. Kortingen maken de oplossing extra aantrekkelijk voor partners en organisaties die al met Oracle werken.
René van de Weert is Product Specialist bij Tech Data Nederland.
7 november (online seminar op 1 middag)Praktische tutorial met Alec Sharp Alec Sharp illustreert de vele manieren waarop conceptmodellen (conceptuele datamodellen) procesverandering en business analyse ondersteunen. En hij behandelt wat elke data-pr...
18 t/m 20 november 2024Praktische workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over het modelleren met Entity-Relationship vanuit business perspectief. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikbare ...
De DAMA DMBoK2 beschrijft 11 disciplines van Data Management, waarbij Data Governance centraal staat. De Certified Data Management Professional (CDMP) certificatie biedt een traject voor het inleidende niveau (Associate) tot en met hogere niveaus van...
3 april 2025 (halve dag)Praktische workshop met Alec Sharp [Halve dag] Deze workshop door Alec Sharp introduceert conceptmodellering vanuit een non-technisch perspectief. Alec geeft tips en richtlijnen voor de analist, en verkent datamodellering op c...
10, 11 en 14 april 2025Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over herkennen, beschrijven en ontwerpen van business processen. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikba...
Alleen als In-house beschikbaarWorkshop met BPM-specialist Christian Gijsels over business analyse, modelleren en simuleren met de nieuwste release van Sparx Systems' Enterprise Architect, versie 16.Intensieve cursus waarin de belangrijkste basisfunc...
Deel dit bericht