22-11-2019

CWI kent Python-ontwerper Guido van Rossum de Dijkstra Fellowship toe

Deel dit bericht

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) kent voor het eerst in haar geschiedenis de eretitel Dijkstra Fellow toe. Deze editie ontvangen Python-ontwerper Guido van Rossum en computerwetenschapper David Chaum de Dijkstra Fellowship.  Van Rossum creëerde de wereldberoemde programmeertaal Python bijna dertig jaar geleden, toen hij bij CWI werkte. Chaum 'voorvader van blockchain' staat bekend om zijn baanbrekende onderzoek op het gebied van privacy en cryptologie en de ontwikkeling van digitale valuta.

Met de Dijkstra Fellowship wil het CWI de impact herkennen van hun baanbrekende werk op wiskunde en informatica. Daarnaast is de Fellowship een erkenning voor de bijdrage die zij hebben geleverd aan de reputatie van CWI als pionier op het gebied van wiskunde en informatica. De eretitel is vernoemd naar voormalig CWI-onderzoeker Edsger W. Dijkstra, die een van de meest invloedrijke wetenschappers in de geschiedenis van CWI was door - naast andere prestaties - de ontwikkeling van het shortest path-algoritme.

CWI kent Guido van Rossum de Dijkstra Fellowship toe voor de impact van zijn programmeertaal Python. Python is momenteel een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld. De taal wordt gewaardeerd door zowel beginners als professionals en wordt vooral gewaardeerd om zijn bruikbaarheid. Python is ideaal voor toepassingen op het gebied van AI. De taal is open source beschikbaar en heeft een wereldwijd actieve gebruikersgemeenschap.

Algemeen directeur CWI Jos Baeten wil met het instituut een leidende rol spelen op het gebied van onderzoek naar wiskunde en informatica. “Zowel Chaum als Van Rossum hebben als geen ander bijgedragen aan deze ambitie. En niet alleen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek: we voelen nog elke dag de impact van hun werk op de samenleving. Ze verdienen het om geëerd te worden als de eerste "Dijkstra Fellows" als geen ander."

Company:

CWI

Partners