09-01-2020

Nederlandse start-up Tunga opent tweede kantoor in Lagos

Deel dit bericht

Afrika ontpopt zich tot een regio met een groot potentieel voor software-ontwikkelaars. Google en Microsoft blijken graag Afrikaans tech-talent in hun ecosystemen te verwelkomen. De Nederlandse start-up Tunga speelt hierop in door de Afrikaanse talentenpool te ontsluiten voor Westerse bedrijven die in eigen land moeilijk gekwalificeerde software ontwikkelaars kunnen vinden. Na een vestigiing in Kampala, Oeganda opent Tunga een kantoor in Lagos, Nigeria.

Tunga is in 2015 opgericht als een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse ondernemer Ernesto Spruyt en de not-for-profit organisatie Butterfly Works. Het bedrijf beschikt over een netwerk van meer dan 350 Afrikaanse softwareontwikkelaars verspreid over Oeganda, Nigeria en Egypte.
Volgens Spruyt bieden Afrikaanse software engineers een uitstekend alternatief voor de moeilijk te vinden westerse techneuten. “We werken in Afrika met buitengewoon gemotiveerde lokale ontwikkelaars in gebieden waar een hoge werkloosheid heerst en scherpen we hun vaardigheden aan zodat ze topkwaliteit techneut worden. Engels is meestal de eerste taal, Lagos ligt in dezelfde tijdzone als Europa, de snelheid waarop we Afrikaanse collega’s kunnen inzetten is hoog en ook de continuïteit is een voordeel. Bovendien liggen de uurtarieven in Afrika echt veel lager dan die in Europa en Amerika”.

Detacheren
Kampala, Oeganda is de thuisbasis van Tunga’s eerste kantoor in Afrika. In Lagos ontstaat nu ook een booming tech scene. Spruyt: ”Omdat veel van onze Afrikaanse ontwikkelaars uit Nigeria komen hebben we besloten ook in Lagos een kantoor te openen. Wij investeren hierbij in het opleiden van jonge Afrikaanse techneuten tot medior en senior ontwikkelaars en dan is het handig vanuit een lokale hub te werken. We nemen projecten als geheel aan maar ook werken we veel met gedetacheerde collega’s, die op afstand meewerken aan een projectteam. Er blijkt ook behoorlijk veel vraag te zijn naar deze vorm van samenwerken”, aldus Spruyt.

Partners